reklama

Vláda původně chtěla, aby se systém vztahoval na všechna řízení, poslanci ale při schvalování zúžili náhodné přidělování pouze na insolvenční řízení. Šéf výboru a zpravodaj k novele Miroslav Antl (ČSSD) dnes řekl ČTK, že ve výboru se žádné zásadní námitky neobjevily, očekává proto hladké schválení.

Soudci mají v tuto chvíli práci rozdělenou podle postupného „kolečka" daného rozvrhem práce. To může vést k tomu, že lze dopředu předpokládat, který soudce či senát bude řešit novou věc. Změna, se kterou přišlo ministerstvo spravedlnosti, spočívá v tom, že v konečné fázi výběru by případ přidělil soudci náhodně počítačový systém.

Šéf rezortu spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) se zúžením nového postupu pouze na insolvence ve Sněmovně nesouhlasil, i když připustil, že automatický generátor je z pohledu justice jediným kontroverzním bodem celé novely. Poukazoval na to, že na Slovensku tento systém funguje od roku 2004.

Oba nejvyšší soudy i Soudcovská unie návrh kritizovaly. Poslanci proto zúžili na insolvenční řízení na návrh předsedy ústavně-právního výboru Jeronýma Tejce (ČSSD). Nepřijali ale návrh Martina Plíška (TOP 09) na úplné vypuštění automatického mechanismu z předlohy.