Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Šikana ze strany policie, hodnotí Faltýnek žádost o jeho vydání

Jaroslav Faltýnek /ANO/
Jaroslav Faltýnek /ANO/
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha .- Místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek považuje své trestní stíhání v kauze Čapí hnízdo za šikanu ze strany policie. S žádostí o dotaci prý neměl nic společného. Na poslanecký mandát Faltýnek rezignovat nehodlá, a rozhodnutí chce nechat na voličích, uvedl pro Českou televizi.

O vydání Faltýnka a jeho stranického šéfa Andreje Babiše k trestnímu stíhání kvůli možnému dotačnímu podvodu dnes Sněmovnu požádala policie.

Faltýnek tvrdí, žes dotací na rekonstrukci farmy Čapí hnízdo neměl nic společného. "Já jako bývalý člen představenstva Agrofertu o této žádosti o dotaci nevím vůbec nic, a šlo to celé mimo mě," uvedl Faltýnek. Dodal, že je zvědav, z čeho jej chce policie obvinit.

Místopředseda ANO podle svých slov návrh na trestní stíhání proti sobě považuje za šikanózní, a policii v této věci nedůvěřuje. "Já to ze své strany vidím jako určitou šikanu ze strany policie, protože já si nejsem vědom nějaké své souvislosti s dotací pro Čapí hnízdo," řekl Faltýnek ČT.

Pokud Sněmovna žádosti policie vyhoví, a poslance ke stíhání vydá, nehodlá Faltýnek rezignovat na svůj mandát. "Volby jsou za dva měsíce, a nechť tedy veřejnost rozhodne, jak to po volbách bude," vysvětlil Faltýnek svůj postoj. Pokud jde o funkci ve vedení hnutí ANO, záleží podle něj na rozhodnutí členské základny a stranických orgánů. 

Faltýnek a Babiš čelí v souvislosti s Čapím hnízdem od sklonku roku 2015 trestnímu oznámení. Farma patřila do přelomu let 2007 a 2008 do Babišova Agrofertu. Poté změnila formu vlastnictví, a nebylo tak možné dohledat jejího majitele. Díky změně dosáhla na padesátimilionovou evropskou dotaci. Po několika letech, kdy dodržovala dotační podmínku, se vrátila mezi firmy Agrofertu. Babiš na mimořádné schůzi Sněmovny svolané z popudu opozice řekl, že v době získání dotace vlastnily farmu jeho dvě dospělé děti a bratr jeho partnerky.

Server neovlivni.cz napsal, že existují důkazy, že Babiš byl do financování projektu detailně zasvěcený. Například podepsal dohodu o ručení za úvěr, kterým Farma Čapí hnízdo pokrývala další část výstavby. Faltýnek byl v rozhodné době místopředsedou představenstva holdingové firmy ZZN Pelhřimov, která jeden čas Farmu Čapí hnízdo ovládala. Podle policie se podílel na účelovém vyvedení Farmy Čapí hnízdo z holdingu tak, aby splnila pravidla pro udělení dotace, napsal server.

Témata:  Jaroslav Faltýnek EuroZprávy.cz

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy