Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Soudy se bouří proti chystaným změnám ve výběru soudců

soudy
soudy
Foto: Pixabay

Praha - Předsedové krajských soudů se vymezili vůči změnám, které chystá ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) ohledně přípravy a výběru budoucích soudců. Nesouhlasí s tím, aby problematiku řešila pouze vyhláška a instrukce ministerstva.

Požadují případnou změnu zákona, a to po odborné diskusi. Zdůraznili, že nová úprava nesmí vzbuzovat obavu z toho, že soudce bude možné vybírat na politickou objednávku. Vyplývá to ze stanoviska, které dnes kolegium předsedů zaslalo ČTK.

Ministerstvo rozeslalo do připomínkového řízení dva podzákonné předpisy, které mají podle úřadu přípravu a výběr soudců sjednotit. Vyhláškou chce obnovit systém justičních čekatelů, kteří by od příštího roku měli u prvostupňových soudů kompletně nahradit asistenty soudců. Instrukcí pak hodlá upravit postup při výběru kandidátů na soudce.

"Kolegium předsedů krajských soudů zásadně nesouhlasí s tím, aby koncepce výběru uchazečů o funkci soudce navrhovaná ministrem spravedlnosti byla řešena podzákonnými předpisy," reagovali předsedové na záměr ministerstva ve společném prohlášení. Podle nich jsou vyhláška a instrukce v rozporu s platným zákonem. Chtějí, aby s nimi úřad své záměry prodiskutoval. "Způsob výběru soudců nesmí ohrozit nezávislost soudní moci," konstatovali.

Témata:  soudy soudnictví

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy