Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Starostové představili své kandidátky, celostátním lídrem je Farský

Petr Gazdík
Petr Gazdík
Foto: Jana Maxová, EuroZprávy.cz

Praha - Celostátním lídrem hnutí Starostové a nezávislí (STAN) pro říjnové volby do Sněmovny bude poslanec Jan Farský. Předseda STAN Petr Gazdík bude stát v čele kandidátky ve Zlínském kraji.

V Ústeckém kraji povede STAN do voleb podnikatel a zakladatel společnosti Jablotron Dalibor Dědek. Gazdík na tiskové konferenci řekl, že celostátní výbor STAN schválil všech 14 krajských lídrů i konečnou podobu všech kandidátních listin. Hnutí je podle něj oficiálně podá "v nejbližší době".

Kandidáty STAN podle Farského spojuje odvaha. "Ať už to byla výzva, jestli na sebe převezmou odpovědnost za svoji komunitu, za svoji obec, nebo jestli to je odvaha vstoupit do podnikání, zariskovat někdy vše, ale dostat se k nějakému výsledku," uvedl.

Hnutí na své kandidátky přijalo i nezávislé osobnosti. Farský zmínil například poradce pro otevřenost veřejné správy Oldřicha Kužílka nebo odborníka na mezinárodní právo Vladimíra Balaše. Další nezávislé osobnosti získal pro spolupráci se STAN Dědek, mimo jiné jimi jsou dětský lékař a onkolog Karel Zitterbart nebo obhájce práv nájemníků Roman Macháček.

Starostové původně chtěli kandidovat do Sněmovny v koalici s KDU-ČSL. Lidovci ale v červenci od plánu ustoupili a navrhli místo toho STAN, aby své zástupce nominoval na kandidátky KDU-ČSL při zachování původní dohody, že lidovci budou mít osm krajských lídrů a Starostové šest. Taková forma spolupráce by znamenala volební práh pro vstup do Sněmovny pět procent, zatímco volební koalice by musela překonat dvojnásobnou hranici. Zástupci STAN ale návrh KDU-ČSL odmítli a rozhodli se pro samostatnou kandidaturu.

Témata:  Starostové a nezávislí Jan Farský Petr Gazdík

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 19:55

Právníci Navalného zůstanou ve vyšetřovací vazbě další dva měsíce

Soud v Moskvě rozhodl, že právníci zesnulého ruského opozičního politika Alexeje Navalného zůstanou ve vyšetřovací vazbě další dva měsíce. Oznámila to stanice Rádio Svobodná Evropa (RFE/RL).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy