Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Chorvatsko je letos pro Čechy nejoblíbenější destinací, vrací se zájem o Itálii a Egypt

Lidé v moři pořizují selfie
Lidé v moři pořizují selfie
Foto: Pixabay

Praha - Chorvatsko žebříčku dovolených mezi Čechy vévodilo 20 let a po krátké přestávce se na první příčku vrací. Asociace cestovních kanceláří ČR (ACK) odhaduje, že do něj vyrazí na 850.000 Čechů, loni jich bylo 828.000.

Předloni na Slovensko vyjelo meziročně o tři čtvrtiny českých návštěvníků více, takže se v roce 2015 dostalo na pomyslnou první příčku.

Podle ACK se v last minute zájezdech stále více prodává dovolená u moře, proti loňskému roku jde o nárůst o desítky procent. Sezona by tak měla být rekordní pro všechny cestovní kanceláře, počet prodaných zájezdů do konce července meziročně stoupl o 27 procent. Podle asociace je stále větší zájem o letecké zájezdy, a to i právě do Chorvatska, zvláště do jeho jižních částí.

V předprodejích bylo letos největší zvýšení u zájezdů do Egypta a Itálie, v last minute sezóně pak u Turecka a Tuniska. Loni nebyl zájem o Egypt velký. Letos se ale zájem o Egypt nesnížil ani po vraždě Češky, která zemřela v červenci v Hurgadě.

Počet prodaných zájezdů by mohl růst i do Španělska. V srpnu ale například stovka obyvatel Barcelony protestovala proti nárůstu turistiky v regionu. Loni tam zamířilo 182.000 Čechů, letos by to mohlo být až kolem 200.000 lidí.

Podle místopředsedy asociace Zdeňka Kříže by mohlo být řešením nárůstu počtu turistů prodloužení sezóny a tedy rozmělnění jejich počtu v delším časovém obdobím. Toho by se v českých podmínkách dalo podle něj dosáhnout rozdělením letních školních prázdnin například na dvě etapy podle regionů, jako je tomu u jarních prázdnin.

Témata:  Chorvatsko dovolená Češi

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy