Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Snaha o ovlivňování voleb? Chovanec vyzval Pelikána k vysvětlení jeho slov

Milan Chovanec v Poslanecké sněmovně
Milan Chovanec v Poslanecké sněmovně
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) by měl vysvětlit svá slova, podle kterých má policejní žádost o vydání poslanců Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka (oba ANO) ovlivnit volby. Vyzval ho k tomu ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

Pelikán v rozhovoru v týdeníku Respekt řekl, že policie nemohla mít žádný rozumný důvod, aby žádala o zbavení imunity obou poslanců právě nyní. "Já nepotřebuju žádná další fakta, krom toho, že policie to udělala po roce a půl vyšetřování před volbami," řekl.

"Pan kolega by neměl sdělovat své názory jen redaktorům Respektu, ale měl by je sdělovat na vládě. Já jsem ho vyzval, aby klidně v režimu tajné nám sdělil informace, které má," reagoval Chovanec. Pelikán však podle něj pouze řekl, že list porušil autorská práva. Ministr spravedlnosti totiž se zveřejněním rozhovoru nesouhlasil.

Chovanec chtěl od Pelikána slyšet, zda má například ze spisů informace, které zamýšlené ovlivnění voleb prokazují. "Pak by bylo slušné to vládě sdělit v utajeném režimu. Pokud ty informace nemá, tak je to vyfabulováno, aby kryl šéfa svého hnutí. Pak by se měl za svá slova zodpovídat," uvedl Chovanec.

Kritizoval také, že do listů, který dříve vlastnil Babiš a nyní jsou součástí jeho svěřenského fondu, podle něj unikají informace z Bezpečnostní informační služby a Vojenského zpravodajství. "Buď ty informace jsou vylhané a pak Mladá fronta Dnes a Lidové noviny vypouští jakousi mlhu, nebo opravdu existují úniky informací z tajných služeb," řekl. Problém by podle něj měla řešit Bezpečnostní rada státu.

Pelikánovy výroky ostře odsoudil například předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. "Ministr obvinil Policii ČR z toho, že manipuluje trestním řízením, aby ovlivnila výsledky voleb," uvedl. Připomněl, že Pelikán je odpovědný za nestranný výkon funkce státního zastupitelství. "Pokud se politik s touto odpovědností dopustí podobných výroků, měl by se veřejně omluvit, nebo okamžitě odstoupit," napsal Kalousek na facebook.

Témata:  Milan Chovanec Robert Pelikán Miroslav Kalousek

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy