Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sobotka se inspiruje u Karla IV., řekl na slavnostním shromáždění

Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády
Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha – Na slavnostním shromáždění akademické obce Univerzity Karlovy dnes vystoupil mimo jiné premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Ten v projevu mimo jiné zmínil, že je možné inspirovat se strategií vládnutí Karla IV.

Karla IV. je potřeba vidět především jako Evropana, myslí si Sobotka. Strategické vládnutí tohoto římského císaře a českého krále považuje za inspiraci pro současnost. Shromáždění, na kterém vystoupil, bylo součástí oslav 700. výročí narození Karla IV., které připadá na sobotu.

Vedle něj se shromáždění zúčastnili i další státní představitelé, například předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD), předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček (ČSSD), vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) nebo ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD). Připojil se také pražský arcibiskup Dominik Duka a jeho předchůdce Miloslav Vlk.

Karel IV. vládl v době, kdy byla Evropa neklidná, připomněl Sobotka. Proto může být inspirací pro současné politiky, kteří musejí reagovat na hrozbu terorismu, migrační krizi nebo obavy z další ekonomické recese.

Jednoduchá řešení nemohou fungovat ani dnes, domnívá se český premiér. Je prý proto potřeba činit koncepční rozhodnutí podobně, jako to dělal Karel IV., který si představoval budoucnost o krok dál, než je dosažitelnost lidského života. „Pokud my, v době četných projevů krize našeho kontinentu, uvidíme v Karlovi IV. v prvé řadě Evropana, odneseme si do dnešních časů posilu i odpovědnost," vysvětloval.

Právě od akademické obce veřejnost podle premiéra očekává polemiku s jednoduchými řešeními. Jako úkol univerzitního prostředí to vnímá i rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima. „Je potřeba vyjadřovat se k aktuálním otázkám bez ohledu na to, co říkají výzkumy veřejného mínění nebo jakýkoliv politický představitel," řekl.

Je k tomu potřeba odvaha, kterou označil za jeden ze sedmi aspektů nezbytných pro úspěch moderní univerzity. Těmi zbývajícími, které rovněž vycházejí z inspirace Karlem IV., jsou tradice, pokora, odpovědnost, vizionářství, lidskost a pravda.

Témata:  Bohuslav Sobotka Karel IV.

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 11:51

Počasí: Vítr v Čechách zesílí. Výstraha platí až do úterý

Úvod týdne nepřinese jen výrazné ochlazení způsobené přechodem studené fronty. Zesílí také vítr, upozornili meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). V nárazech má dosahovat rychlosti přes 65 kilometrů za hodinu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy