Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sobotka pokračuje v bilancování: Chvojka připraví finální návrh zákona o sociálním podnikání

Jan Chvojka
Jan Chvojka
Foto: Facebook

Praha - Ministr pro lidská práva a legislativu Jan Chvojka měl dnes bilanční schůzku s premiérem Bohuslavem Sobotkou (oba ČSSD). Oba mrzí, že vláda ve Sněmovně neprosadila zákon o sociálním bydlení. Má se ještě připravit věcný záměr zákona o lobbingu a paragrafované znění zákona o sociálním podnikání.

"My jsem ho předložili. Byli jsme jediná vláda, která dokázala předložit paragrafované znění zákona o sociálním bydlení do Parlamentu. Ale bohužel tam to narazilo na zlou vůli pravicové opozice, která prostě ten zákon nechce," uvedl Sobotka k zákonu o sociálním bydlení.

Pro další vládu by měl být připraven i zákon o sociálním podnikání. "Sociální podnikání může být velmi užitečné pro vytváření pracovních příležitostí pro lidi, kteří nejsou schopni se dlouhodobě udržet na standardním trhu práce. Je to šance, jak vytvářet účelná společensky prospěšná místa na delší období, než to dnes nabízí standardní programy Úřadu práce," uvedl premiér.

Za úspěch končící vlády Sobotka označil přijetí služebního zákona, novely zákona o střetu zájmů, zavedení pravidel pro financování politických stran, zvýšení ochrany zdravotně postižených či dohodu na výkupu vepřína v Letech u Písku, který stojí na místě bývalého protektorátního koncentračního tábora pro Romy.

"Jsem rád, že vláda ukončila tuto mezinárodní ostudu. Na místě, kde zemřelo několik set obyvatel, z toho dvě třetiny dětí, kojenců, nemluvňat, nemůže stát prasečák," uvedl Chvojka a poděkoval ministrovi kultury Danielu Hermanovi (KDU-ČSL) za koordinaci vyjednávání i svému předchůdci Jiřímu Dientsbierovi (ČSSD). Ten podle něj začal desítky let starý problém opravdu řešit.

Chvojkovi, který převzal funkci po Dienstbierovi před devíti měsíci, je líto, že se nepodařilo rozvolnit institut oddlužení tak, aby se možnost oddlužení mohla týkat i důchodců či žen samoživitelek. Velká novela insolvenčního zákona podle něj přišla se zpožděním z dílny ministerstva spravedlnosti a narazila na tlaky z finančního sektoru.

Témata:  Bohuslav Sobotka vláda sociální bydlení Jan Chvojka

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy