reklama

ČTK to řekl náčelník Vojenské policie Pavel Kříž. Příští rok se také vojenští policisté zúčastní mise v Litvě, kam armáda vyšle jednotku v rámci záměru NATO na posílení východního křídla aliance.

Vojenská policie působí v Iráku od loňského roku v rámci leteckého poradního týmu, který pomáhá irácké armádě zvládnout pilotování a péči o bitevníky L-159. Úkolem vojenských policistů je doprovázet a chránit letecké instruktory během výcviku i při cestách mimo základnu. Zabezpečují také místo, kde jsou vojáci na irácké základně Balad ubytováni. V současné době jich je v jednotce šest, jejich počet se sníží na tři.

"A to ve prospěch výcvikové mise v Iráku, kde v současné době působí kolem pěti policistů české policie. My tam posíláme na základě žádosti irácké vlády od září čtyři vojenské policisty," poznamenal Kříž. Jejich úkolem bude cvičit irácké ozbrojené síly. "Samozřejmě je to založeno na základní vojenské činnosti v oblasti střelecké, balistické, zdravotnické," podotkl. Předpokládá, že později budou chtít Iráčané vycvičit ve speciálních činnostech, tedy třeba jako odstřelovači, pyrotechnici nebo kriminalističtí technici.

Kříž považuje misi pro Vojenskou policii za přínosnou, protože na ní vyslaní vojáci nabudou zkušenosti ze zahraničí a zdokonalí se i ve znalosti cizích jazyků. Příští rok by se do mise chtěli zapojit i Slováci, dodal náčelník české Vojenské policie. "Vojenská policie se na zahraničních misích české armády úspěšně podílí už řadu let. Již v minulosti její instruktoři vycvičili tisíce iráckých a afghánských příslušníků ozbrojených sil," sdělil ČTK k plánovanému zapojení ministr obrany Martin Stropnický (ANO).