Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Soud zmírnil trest za zastřelení mladíka v Přerově, expolicista místo dvou roků dostal podmínku

soudy
soudy
Foto: Pixabay

Olomouc - Bývalý strážník Robert Fryč, který v lednu 2015 zastřelil při služebním zákroku v Přerově mladíka si měl za usmrcení z nedbalosti odpykat dva roky natvrdo. Krajský soud v Olomouci mu trest zmírnil na podmíněný v délce dvou let a šesti měsíců se čtyřletou zkušební dobou.

Neštěstí se odehrálo nedaleko centra města před barem Lumír, kde hlídka strážníků řešila spor skupiny lidí. Bývalý strážník se hájil s tím, že výstřel vyšel nešťastnou náhodou. Uvedl, že se v té chvíli cítil bezprostředně ohrožen nejen pobíhajícím psem, ale byl také napaden. Ve chvíli výstřelu mu údajně zřejmě někdo do ruky strčil.

Fryč u krajského soudu uspěl s odvoláním, ve kterém jeho obhájce navrhoval podmíněný trest. Podle krajského soudu se úmyslné usmrcení Fryčovi nepodařilo prokázat a trest zmírnil. Předseda senátu Bohuslav Mierva řekl, že strážník dosud vedl bezúhonný život a při incidentu nejednal s úmyslem mladíkovi ublížit. Výstřel padl při velmi nepřehledné situaci.

"Hodnotili jsme otázku, jestli ten nepodmíněný trest je nepřiměřený nebo přiměřený," uvedl soudce Mierva, podle kterého senát krajského soudu nakonec rozhodl, že Fryčovi lze uložit podmíněný trest. "Dospěli jsme k závěru, že ač je to takové smutné, ale je to tak, že prostě pan poškozený svým dílem se podílel na situaci, která tam vznikla," podotkl Mierva.

Strážník vzniklou situaci před barem podle Miervy vnímal tak, že jej ohrožuje na životě, a tomu přizpůsobil svoje jednání.

Podle obžaloby Fryč při řešení incidentu reagoval zcela neadekvátně, tasil z pouzdra služební zbraň a připravil ji k výstřelu. Podle znalce na služební zákroky šlo o fatální selhání, k použití služební zbraně v takové situaci nebyl důvod. Podle okresního soudu strážník mladíka usmrtil z nedbalosti. Střela prošla muži (23) hlavou, zemřel na místě.

Přerovská žalobkyně Daniela Kollárová loni chtěla případ původně posoudit jako vraždu, za což by Fryčovi hrozilo až 18 let. Vrchní státní zastupitelství s tím však nesouhlasilo. Ke svému návrhu se žalobkyně vrátila loni při závěrečné řeči u okresního soudu. Soud jí nevyhověl, protože se nepodařilo zcela jasně prokázat průběh děje.

Témata:  Policie ČR Přerov soudy

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy