Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sobotka vypovídal u soudu: Stát prodal OKD za nejvyšší nabízenou cenu

Bohuslav Sobotka
Bohuslav Sobotka
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) dnes vypovídal před soudem, který projednává trestní kauzu spojenou s privatizací těžební společnosti OKD. O jeho svědectví byl velký zájem. Soudní síň je zcela zaplněna, část novinářů a dalších zájemců z řad veřejnosti se dovnitř nevešla.

Sobotka v době prodeje státního podniku zastával funkci ministra financí a bývá kvůli údajně nevýhodnému rozhodnutí terčem kritiky. Výtky dlouhodobě odmítá a trvá na tom, že stát akcie prodal za tržní cenu.

Sobotka k soudnímu jednání dorazil s půlhodinovým předstihem a na předvolání před trestní senát Obvodního soudu pro Prahu 2 čekal obklopen některými spolupracovníky a členy ochranné služby. Před soudem začal vypovídat jako první z předvolaných svědků.

V úvodu popisoval, jak se privatizace státního podniku chystala. K ceně prodeje uvedl, že na základě informací od ÚOHS měla být cena minimálně 3,5 miliardy korun. Pak se objevily nabídky od firmy Penta, které se podle Sobotky pohybovaly kolem tří až tří a půl miliardy korun. Podíl nakonec získala skupina Karbon Invest. "Žádné jiné nabídky nebyly," uvedl Sobotka.

Dále řekl, že cena prodeje převýšila i hodnotu, na kterou akcie vyčíslil posudek objednaný Fondem národního majetku. Sobotka uvedl, že jako ministr obdržel až závěrečný posudek. "Neměl jsem důvod pochybovat o profesionální práci, kterou odvedl Fond národního majetku," řekl Sobotka.

Prodej akcií schválila v roce 2004 vláda Stanislava Grosse (ČSSD). Podíl získala za 4,1 miliardy korun skupina Karbon Invest. Podle státního zástupce však byla tehdejší cena státního podílu nejméně 9,8 miliardy. Podnikatelé Viktor Koláček a Petr Otava, jimž Karbon Invest patřil, prodali OKD po dvou měsících investiční skupině RPG Industries vedené Zdeňkem Bakalou. Tehdejší prodejní cena firmy se podle různých zdrojů pohybovala od devíti do 12 miliard korun.

V trestní kauze čelí obžalobě znalec, který vypracoval posudek ohledně ceny státního podílu, a dále dva bývalí místopředsedové Fondu národního majetku, kteří měli privatizaci na starosti. Vinu popírají.

Sobotka dnes také uvedl, že nevěděl o tom, že by posudek nezahrnoval cenu za celý podnik. "Pokud to tak bylo, tak jsem o tom nevěděl," zdůraznil Sobotka. Znalec, na jehož základě vláda podíl v OKD prodala, ocenil cenu akcií a nezapočítal do ceny majetek dceřiných společností, kam spadaly například desetitisíce bytů.

Při dotazech soudu, státního zástupce nebo advokátů Sobotka popisoval, jak podklady na jednání vlády připravovali jeho podřízení. Na starosti to měl zejména jeho náměstek Zdeněk Hrubý. "Byl jsem v zásadě srozuměn s postupy, které materiál navrhoval," odpověděl Sobotka jednomu z advokátů, který se ho zeptal, zda vládnímu materiálu rozuměl.

Sobotka uvedl, že pro něj bylo důležité hlavně usnesení vlády, které k materiálu kabinet přijal. Tvrdil, že nedostal žádné upozornění, že by měl posudek k prodeji OKD nedostatky, a proto neměl důvod zabývat se jím podrobněji. "Po 13 letech nemůžu přesně uvést, kdo rozhodl o zadání posudku," poznamenal Sobotka před soudem.

Témata:  Bohuslav Sobotka OKD privatizace

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 13:25

Zelenskyj přiznal další problémy. Armádě chybí rakety i vybavení

Ukrajině chybí dostatečná vzdušná obrana k tomu, aby dokázala zastavit ruský útok na město Černihiv na severu země, který si vyžádal již deset obětí na životech. Uvedl to ve středu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy