Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Soudit mají toho, kvůli komu přišel stát o většinu v OKD, tvrdí Sobotka

Bohuslav Sobotka /ČSSD/
Bohuslav Sobotka /ČSSD/
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) dnes jako svěděk hovořil u soudu, který řeší spornou privatizace OKD. Po odchodu se soudní síně prohlásil, že ho mrzí, že nestojí před soudem ten, kdo v roce 1996 rozhodl o tom, že stát přišel v důlní společnosti o majoritu. Souzeni by podle něj měli být také "ti, kdo z OKD po roce 2004 vytahali obrovské finanční prostředky".

"Mám pocit, že se tady trošku ztrácí čas na procesu, který byl standardní," uvedl k tomu, že obžalováni jsou dva bývalí úředníci z Fondu národního majetku a znalec, jenž vypracoval posudek na cenu státního podílu v OKD.

Kvůli privatizaci státního podílu z roku 2004 čelí Sobotka dlouhodobě kritice za to, že stát prodal svou část společnosti pod cenou. Současný premiér výtky odmítá. Problém podle něj vznikl o osm let dříve, kdy byl základní kapitál OKD snížen vyřazením 3,5 milionu kusů akcií z oběhu.

"Naprosto bez jakéhokoliv důvodu Fond národního majetku snížil podíl státu v OKD z více než 50 procent na 46 procent, a nic se nestalo. Stát přišel o majoritu, znehodnotil se ten minoritní podíl a nic se nestalo. Aspoň nevím o tom, že by se něco stalo," podotkl. To, že si stát sám sebral akcie v OKD, označil za "naprosto neuvěřitelnou věc".

"To bylo v roce 1996, to bylo na konci první Klausovy vlády," dodal. Viníky nechtěl konkretizovat s tím, že on "není ten, kdo by to měl řešit".

"Po roce 2004 odešlo z OKD obrovské množství finančních prostředků a myslím si, že tohle by se mělo řešit - že se vytáhly peníze ze společnosti, které teď samozřejmě v příštích letech mohou chybět na rekultivace a sanace," pokračoval. Podle něj šlo o "miliardy a možná desítky miliard korun" a na vině jsou tehdejší majitelé OKD.

Privatizaci dolů vládě doporučila v listopadu 1997 privatizační komise. Doporučení se týkalo prodeje akcií Moravské uhelné společnosti, Sokolovské uhelné a Severočeských dolů, přičemž obdobný postup komise doporučila i v případě OKD. Ministrem financí v tehdejší Klausově menšinové vládě byl Ivan Pilip. Těžařské společnosti však prodaly až následující vlády, které vedla ČSSD.

Analytik společnosti Cyrrus Lukáš Kovanda uvedl na dotaz ČTK, že stát měl při privatizaci jakožto minoritní vlastník horší pozici. "Doprivatizace OKD z roku 2004 neprobíhala ukázkově transparentně. Nicméně stát měl ztížené podmínky v porovnání s řadou jiných privatizačních procesů v tom smyslu, že už od 90. let figuroval v rámci vlastnické struktury OKD coby minoritní vlastník. To byl výsledek nedůsledného postupu během první fáze privatizace z roku 1996," řekl.

Témata:  Bohuslav Sobotka OKD privatizace

Aktuálně se děje

8:22

Morawiecki si kopl do EU. V Polsku vzbudila jeho slova pozdvižení

Bývalý polský premiér Mateusz Morawiecki označil Brusel v rozhovoru pro maďarský týdeník Mandiner za hrozbu pro evropskou demokracii. EU podle něj zadržením fondů ovlivnila výsledek polských parlamentních voleb. Představitelé současné polské vlády jej za tyto výroky ostře zkritizovali. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy