reklama

ČTK to dnes řekla mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Štěpánka Zenklová. Forejt z Hradu odešel loni na začátku prosince krátce poté, co média zveřejnila některé záběry z videa. Oficiálně se funkce vzdal z osobních a zdravotních důvodů.

"Policisté prověřovali dění zachycené na videu, týkalo se to dvou osob," řekla Zenklová. O jaké osoby šlo, neuvedla. Podle policie se ale lidé na záznamu nedopustili trestného činu.

Policisté se dříve zabývali podezřením, že Forejta někdo nahrávkou vydíral. To se ale nepotvrdilo. Forejt na Hradě působil od roku 2002. Letos v únoru pak nastoupil do Institutu Václava Klause. Prezident Miloš Zeman po oznámení Forejtova odchodu z Hradu prohlásil, že stále věří tomu, že se Forejt stane velvyslancem ve Vatikánu.

Lidové noviny na konci srpna uvedly, že Zeman poté, co byl odmítnut jeho návrh na nominaci bývalého ministra dopravy Gustava Slamečky na místo velvyslance v Jižní Koreji, zablokoval nominaci lidoveckého náměstka ministra zahraničí Václava Kolaji na velvyslance ve Vatikánu a požaduje, aby vláda požádala o agrément pro Forejta. Pro Vatikán je ale Forejt po aféře s kompromitujícím videem údajně nepřijatelný.