Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na Hradě budou k vidění české korunovační klenoty

Replika korunovačních klenotů
Replika korunovačních klenotů
Foto: EuroZprávy.cz

Praha - České korunovační klenoty budou od dnešního rána k vidění ve Vladislavském sále Pražského hradu. Návštěvníci se na ně mohou podívat následující dva týdny.

Svatováclavská koruna, královské žezlo a jablko i další součásti soupravy budou vystaveny po dobu dvou týdnů při příležitosti oslav 700. výročí narození Karla IV. Lidé si je mohou prohlédnout zdarma.

Korunovační klenoty se vystavují pouze při zvláštních příležitostech, například při volbě prezidenta. Naposledy si je veřejnost mohla prohlédnout před třemi lety, když se stal novu hlavou státu Miloš Zeman.

Pro účely oslavy výročí narození Karla IV. byly z Korunní komory v kapli svatého Václava vyneseny ve čtvrtek. Na Pražském hradě se kvůli tomu sešli držitelé sedmi klíčů, jimiž se odemykají dveře do komory i do trezoru, v němž jsou klenoty symbolizující českou státnost uloženy.

Témata:  korunovační klenoty Karel IV.

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:36

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy