Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Do klece na Zlínsku bylo odchyceno prvních šest selat, nebyla nakažená morem

divočáci
divočáci
Foto: Pixabay

Zlín - Myslivci odchytili do klece první divočáky ve vysoce rizikové oblasti nákazy africkým morem prasat na Zlínsku. U žádného ze selat nebyla choroba potvrzena. Do lesů, polí a na polní cesty v ohnisku nákazy nadále platí zákaz vstupu.

Šest selat takto odchytilo Myslivecké sdružení Ostřice. "Selata odchytili myslivci ve čtvrtek. Následně byla utracena a převezena do asanačního podniku v Mankovicích. V sobotu bylo testy potvrzeno, že nemají africký mor prasat," uvedl ředitel Krajské veterinární správy Zlínského kraje František Mahdalík.

Ve vysoce rizikové oblasti nákazy je rozmístěno osm odchytových klecí. Kromě zmíněného případu se však do nich zatím žádná další divoká prasata odchytit nepodařilo.

Myslivci v takzvané červené zóně zasažené africkým morem prasat na Zlínsku zatím zastřelili šest selat a jednoho dospělého divočáka. Odlov černé zvěře jim veterináři v této oblasti povolili před týdnem. Jak uvedl Petr Majer z tiskového oddělení Státní veterinární správy, zvířata byla odstřelena v katastrech měst Fryšták a Slušovice. Jde o část červené zóny, v níž se mohou lovit divoká prasata všech věkových kategorií. Na vyšetření zastřelených kusů na africký mor prasat se čeká.

Divočáci byli odstřeleni mimo vysoce rizikovou oblast nákazy, kterou lemují pachové a elektrické ohradníky a kde je povolen pouze lov dospělých zvířat. Do červené zóny však spadá i několik honiteb ležících mimo vysoce rizikovou oblast, ve které byly dosud zaznamenány všechny potvrzené případy afrického moru prasat.

Za každé odstřelené divoké prase v červené zóně náleží myslivcům zástřelné 4000 korun. Na stejnou sumu si přijdou i v případě odchycení divočáka do klece.

Od 17. července ulovili myslivci v území intenzivního lovu ve Zlínském kraji a okolních regionech 3664 divokých prasat. Nejvíce, 780, jich bylo v okrese Kroměříž. Myslivci střílejí divočáky také v zelené zóně, tedy ve zlínském okresu mimo ohnisko nákazy. Dosud na tomto území ulovili 499 kusů černé zvěře.

Ve vysoce rizikové oblasti veterináři k dnešku potvrdili africký mor prasat u 101 ze 137 nalezených uhynulých divočáků.

Témata:  Zlínský kraj divočáci myslivci

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy