reklama

Olomoucký vrchní soud potvrdil rozsudek brněnského krajského soudu, proti němuž se obě strany odvolaly. Nejvyšší tresty 12 a deset let si odpykají čtyřiapadesátiletý Josef Dubský a jeho bratr Karel, osmiletý trest dostal syn prvního z nich Josef.

Podle odvolacího soudu ukládal krajský soud tresty přiměřené. "Všem obžalovaným soud uložil přiměřené tresty, které odpovídají povaze a závažnosti spáchaného trestného činu a také míře jednotlivých pachatelů a možnostem jejich nápravy," uvedl mluvčí vrchního soudu Stanislav Cik.

Muži se u krajského soudu k činu přiznali a litovali. Podle znalců netrpí žádnými deviacemi a za své činy jsou plně zodpovědní. Z posudků na obžalované muže vyplynulo, že mají všichni podprůměrnou inteligenci, násilnické sklony a jejich motivem byl sex.

Soud muže potrestal za omezování osobní svobody, znásilnění dílem ve stadiu pokusu a dílem dokonané, také za zbavení osobní svobody ve stadiu pokusu. Trest pro Josefa Dubského staršího a jeho syna je úhrnný, soud je zároveň potrestal za znásilňování jedné z bývalých manželek Dubského staršího a pokus o únos dívky z Třebíčska.

Muži podle rozsudku unesli 18letou ženu loni v srpnu z autobusové zastávky v obci na Jihlavsku. Vtáhli ji do auta s karavanem. V plánu měli, že si z ní v Josefově domě na Třebíčsku udělají sexuální otrokyni. Ještě ten samý den odpoledne ji odvezli do kempu na Hodonínsku. Cestou jí podle rozsudku vyhrožovali i za pomoci lovecké dýky. V kempu v karavanu ji podle obžaloby Josef starší opakovaně znásilnil, ostatní tomu přispěli. Mladá žena se dostala na svobodu druhý den. Ráno využila nepozornosti mužů a z karavanu utekla okénkem. Žena pak zavolala policii.