Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Změny v udělování grantů? Na nejlepší výzkumy až 10 milionů ročně, žádá agentura

Věda
Věda
Foto: Pixabay

Praha - Grantová agentura ČR (GA ČR) dosud může vědcům zaplatit tři roky bádání. Nově chce prosadit, aby to u těch nejlepších projektů bylo až pět let. Rozhodování o podpoře by prováděl panel složený ze zahraničních expertů.

Program nazvaný EXPRO je určený pro nejvýznamnější výzkumy. Pro tuto "novou třídu projektů" chce GA ČR zajistit 13,5 miliardy korun pro roky 2019 až 2030.

Tato nová třída projektů by měla podpořit vědeckou excelenci. "Byl by značný důraz na mezinárodní spolupráci a na zapojení mladých vědců. Byly by to pětileté projekty s ročním rozpočtem až deset milionů korun," řekla předsedkyně GA ČR Alice Valkárová.

Další významnou podmínkou grantu by byla povinnost požádat po skončení projektu o grant evropský. S žádostmi o peníze rozdělované Evropskou výzkumnou radou (ERC) nejsou čeští vědci příliš úspěšní. Podle údajů GA ČR podávají čeští řešitelé třikrát méně projektů k ERC a uspějí jen v pěti procentech případů, zatímco evropský průměr je 12 procent. Od roku 2007 šlo z ERC do Česka 28 grantů, zatímco například do Rakouska 189 a do Maďarska 54.

Rada pro výzkum, vývoj a inovace 22. září návrh na EXPRO schválila s připomínkami, zároveň ale grantové agentuře dovolila po jejich zapracování poslat návrh do meziresortního řízení. Poté ho dostane vláda. Pokud ho schválí ještě letos, vypíše agentura soutěž v příštím roce a podpoří projekty zahajované v roce 2019.

Témata:  výzkum vědci vláda

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 12:57

GIBS obvinila policisty kvůli únorovému incidentu před barem v Praze

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy