Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Náhradní prezident Ovčáček? Mluvčí dělá práci za Zemana

Jiří Ovčáček
Jiří Ovčáček
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Tiskový mluvčí prezidenta Miloše Zemana dnes zastoupil hlavu státu. Jiří Ovčáček přijal předsedu bavorské zemské organizace pravicové strany Alternativa pro Německo (AfD) Petra Bystroně. Tímto krokem přebral část politické agendy pana prezidenta.

Předseda německé AfD, český emigrant Petr Bystroň, požádal o setkání s prezidentem Zemanem na Pražském hradě. Velmi neobvykle ho zastoupil tiskový mluvčí Jiří Ovčáček. "Pan prezident má dnes svůj pracovní program, takže jsem se zhostil tohoto setkání. Bylo to především schůzka informativní." uvedl pro TN.cz Jiří Ovčáček.

Tiskový mluvčí uvedl, že se jednalo o výjimečnou situaci, nemá v plánu přebírat agendu prezidenta. "Ve své podstatě to souzní s činností, kterou vykonávám doposud. Například občas, jednou za 2 až 3 týdny, pořádám tiskové konference." A dodává: "Vše se děje po dohodě s panem prezidentem."

Jiří Ovčáček je potěšen výsledkem setkání. "Je velmi důležité, že to zaznělo právě z Německa a to je podpora názoru pana prezidenta ve věci migračních kvót. Já připomínám, že pan prezident migrační kvóty odmítá. Už několikrát vyzval českou vládu, aby se připojila ke Slovensku a Maďarsku a také podala v této věci žalobu." Petr Bystroň stanovisko Miloše Zemana podpořil. " Je to zajímavé z toho hlediska, že právě Německo migrační kvóty podporuje." uvedl Jiří Ovčáček.

Hlavním tématem schůze byla migrační krize, ale dostalo se i na jiná témata, Ovčáček se zajímal o politickou stranu z hlediska mediálního. "Stana je nálepkována jako extrémistická a populistická, takže mě zajímalo stanovisko pana předsedy. Trošku mi to připomnělo situace, kdy i pan prezident je takto nepravdivě označován, za svá stanoviska ve věci migrační krize."

Jiří Ovčáček byl překvapen, když probíral s předsedou AfD, téma podpory politické strany Afd. "Pan předseda hovořil i o vzrůstající podpoře v hlavním městě Spolkové republiky Německo, Berlíně, což je zajímavá informace, protože toto město je považováno za levicově zaměřené," prohlásil Jiří Ovčáček.

Témata:  Jiří Ovčáček Petr Bystroň AfD

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 12:42

Senát posunul nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů k prezidentovi

Senát ve středu na návrh zákonodárců ODS a TOP 09 rozhodl, že nebude projednávat nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů a umožní tak jejich přijetí. Senátoři vyřadili novelu občanského zákoníku z programu navzdory odporu lidovců. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy