Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Festival v Písku vyhrál maďarský film, předpremiéru mělo drama o Miladě Horákové

Kino, ilustrační foto
Kino, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Písek - Snímek Zkouška, který natočil maďarský režisér Tomás Fekete, získal na 17. ročníku Mezinárodním festivalu studentských filmů Písek hlavní cenu Grand Prix. Na závěrečném večeru měl dnes českou předpremiéru film Milada o životě Milady Horákové.

Porota, v níž zasedli mim Ctibor Turba, producent Václav Marhoul či herečka Jitka Čvančarová, vybírala z 32 filmů z 22 zemí. Dvě ze ze šesti cen - nejlepší animovaný film a cenu Pražské vědeckotechnické společnosti - získal Jan Míka za snímek Jsme přece lidi.

Hlavní cenu festivalu dotuje město Písek sumou 50.000 Kč. Fekete ji podle poroty dostal za mimořádně citlivé vyprávění příběhu těžkého rodičovského a morálního dilematu.

Cenu za nejlepší hraný film získal polský režisér Piotr Domalewski za snímek Špatné myšlenky. "Příběh o lidské důstojnosti je vyprávěn tragikomickou formou, jež umocňuje závažnost vybraného tématu," uvedli porotci.

Jako nejlepší dokument zvolili film Jezero. Ten natočila ruská režisérka Darja Blochinová o dvou lidech, kteří se vyrovnávají s tragickou ztrátou.

Na zahájení festivalu 13. října se promítal snímek 8 hlav šílenství s Anetou Langerovou v hlavní roli. Dnes večer měl českou předpremiéru životopisný a historický film Milada režiséra Davida Mrnky.

Témata:  filmy kultura EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy