Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Policie vyšetřovala smrt Ransdorfa

Miloslav Ransdorf (KSČM)
Miloslav Ransdorf (KSČM)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Pražská policie odložila prošetřování okolností úmrtí europoslance Miloslava Ransdorfa (KSČM). Politik zemřel ve věku 62 let v lednu 2016 poté, co ho záchranná služba převezla do Institutu klinické a experimentální medicíny. Měl cukrovku a stěžoval si, že švýcarská policie mu po určitou dobu odpírala léky.

O prošetření smrti usilovala politikova rodina, která skon dávala do souvislosti s Ransdorfovým zadržením ve Švýcarsku.

"Prošetřování tohoto případu bylo koncem prázdnin ukončeno odložením, neboť nebyly zjištěny skutečnosti, které by dokládaly, že došlo k čemukoli protiprávnímu," sdělil policejní mluvčí Tomáš Hulan bez dalších podrobností.

Švýcarští policisté zadrželi Ransdorfa a tři Slováky v prosinci 2015 v curyšské bance, a to kvůli údajným majetkovým deliktům. Ransdorf, který v souvislosti s případem pozastavil členství v levicové frakci Evropského parlamentu, odmítal, že by se dopustil čehokoli nezákonného. S bankou chtěl prý jen navázat komunikaci. Švýcarská prokuratura následně trestní řízení zastavila.

Policisté ze Švýcarska odmítli v únoru 2016 tvrzení vdovy Vlasty Ransdorfové, že při zacházení s politikem pochybili. Uvedli, že zadržený byl po vyšetření shledán schopným vazby a že po dobu zadržení byl pod dohledem lékaře, který mu poskytl veškeré potřebné léky. Vdova naopak tvrdí, že manžel léky nedostal buď vůbec, nebo je dostal v nedostatečném množství. Kvůli zvýšenému tlaku měl prý zdravotní potíže, stráže se ale nedovolal.

Pražská policie v minulosti zkoumala okolnosti úmrtí dalšího politika - někdejšího premiéra Stanislava Grosse (ČSSD), a to na základě trestního oznámení sociálnědemokratického poslance Richarda Dolejše na neznámého pachatele. Ani v tomto případě nenašla důvody pro zahájení úkonů trestního řízení, což oznámila loni v lednu. Gross dlouhodobě trpěl zřejmě amyotrofickou laterální sklerózou. Dožil se 45 let.

Témata:  Miloslav Ransdorf úmrtí

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy