Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Přísnější regulace hazardu neprošla senátem o jediný hlas

Senát Parlamentu ČR
Senát Parlamentu ČR
Foto: Senat.cz **www.senat.cz**

Praha – Hospodářský výbor horní komory Parlamentu dnes nepodpořil přísnější regulaci hazardu. Zastáncům vládního návrhu k tomu chyběl jediný hlas.

Podobně dopadly i senátorské snahy zrušit nebo upravit možnost blokovat webové stránky na základě seznamu určeného ministerstvem financí. Ministerstvo tak chce blokovat stránky s nepovoleným hazardem, kritici této pravomoci mluví o cenzuře internetu.

Poskytovatelé by podle novely museli blokovat připojení k internetu na území Česka, aby zablokovali přístup na internetové stránky uvedené na seznamu nepovolených internetových her. Podobně to funguje v 18 z 27 členských států Evropské unie, většina z nich však umožňuje blokaci jen na základě rozhodnutí soudu.

Právě tím argumentovali zástupci poskytovatelů internetu, podle nichž žádné ministerstvo nemůže nařídit zablokování stránek například s dětskou pornografií. Argumentovali také tím, že blokování stránek bude technicky komplikované a pro poskytovatele bude znamenat až miliardové investice. Senátor Libor Michálek (za Piráty) však ve výboru neuspěl s návrhy, aby blokaci nařizoval soud a aby nebylo možné blokovat jednotlivé stránky, ale celé internetové domény.

ODS v té souvislosti mluvila o cenzuře, s tím ale nesouhlasí náměstek ministra financí Ondřej Závodský. „Nedomnívám se, že by tady byl zásah do práva na informace," uvedl. Poukázal rovněž na to, že poskytovatelé se budou moci proti rozhodnutím o blokaci podat správní žalobu.

Zákon má zavést také opatření proti patologickému hráčství. Prostřednictvím rejstříku budou mít hazard zakázaný například lidé, kteří pobírají dávky pomoci v hmotné nouzi.

Témata:  Senát Parlamentu České republiky hazard

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 21:04

Češi pracují na zajištění další munice pro Ukrajinu, přiznal Fiala

Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na zajištění dalších 300 tisíc kusů, prozradil premiér Petr Fiala (ODS) britskému deníku Financial Times. Evropa musí podle Fialy posílit také vlastní obranu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Zbyněk Stanjura /ODS/

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.