Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Muž vyhrožoval cizím lidem po telefonu a vulgárně jim nadával. Odsedí si pět let

Soud, ilustrační fotografie
Soud, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Praha - Vrchní soud v Praze potvrdil pět let vězení pro Karla Štrause (60), který obtěžoval stovkami vulgárních telefonátů handicapované lidi, důchodce, zaměstnance Českého rozhlasu či policisty. Součástí trestu je propadnutí deseti mobilních telefonů, které Štraus využíval k trestné činnosti.

"Odvolací soud nesdílí přesvědčení obžalovaného, že se řízení zakládá na komplotu policie vůči jeho osobě," řekl soudce Jiří Lněnička.

Štraus volal v letech 2011 až 2015 v různou denní i noční dobu mužům i ženám, které urážel, vyhrožoval jim či se jim vysmíval. Část obětí si vyhlédl v nočním rozhlasovém pořadu, kde se svěřovaly se svými problémy a kde na sebe nechávaly kontakt. Svůj hněv dále namířil proti moderátorům v rádiu, proti vysoce postavenému manažerovi Českého rozhlasu a také proti policistům, kteří se zabývali některými jeho přestupky.

Štrause přivezla k dnešnímu veřejnému zasedání posílená pětičlenná eskorta Vězeňské služby. Muž byl na vozíčku, ačkoliv podle zprávy z vazební věznice svou nemohoucnost pouze předstírá a svědci ho opakovaně viděli chodit. Na zdravotní stav a zanedbanou péči si stěžoval i odvolacímu senátu, obžalobu odmítl.

"Je sice pravda, že nic podstatného k tomu, co by mohlo vysvětlit motivaci obžalovaného, zjištěno nebylo - ovšem kromě toho, že je prostě takto nastaven. Je to zlý člověk, který chce ubližovat lidem," reagoval soudce.

Jedné ženě například Štraus hrozil tím, že jestliže neskočí do Sázavy, pověsí ji na hrušku. Částečně nevidomému muži upoutanému na vozík zase mimo jiné říkal, že mu rozkope hlavu a že už stojí u něj před domem. V muži nyní vyvolává strach každé zazvonění zvonku u dveří. V jiném případě vyhrožoval vážně nemocné ženě smrtí, obtěžoval ji vulgárními rýmovačkami a vysmíval se jí, že "slintá do radia jako bernardýn před uzenářským krámem". Dokázal také rozvrátit jednu rodinu tím, že střídavě telefonoval pomluvy oběma manželům, přičemž žena pokládala za původce tohoto jednání svou sestru.

Témata:  stalking soudy zdravotně postižení

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy