reklama

Okamura zopakoval, že vzhledem k výsledkům voleb SPD respektuje právo hnutí ANO na předsedu Sněmovny. "Principiálně chceme ctít systém poměrného zastoupení, z tohoto pohledu volební výsledek SPD odpovídá tomu, aby měli člověka ve vedení Sněmovny," řekl šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek. Jaký to bude kandidát, to už je na zodpovědnosti SPD, dodal Vondráček. "Nebudeme zasahovat do vnitřního jednání, takže bude-li jejich kandidátem pak Okamura, tak to bude pan Okamura," konstatoval.

Dnešní rozhovory ANO a SPD se podle Faltýnka týkala složení orgánů Sněmovny a programových průniků. "Před volbami jsme dali jasné stanovisko, že s SPD a KSČM do vlády nepůjdeme, na tom trváme. O vládě nebo podpoře vlády jsme se vůbec nebavili," řekl Faltýnek. Prioritou podle Radka Vondráčka, kandidáta na šéfa Sněmovny, je, aby ustavující schůze měla hladký průběh, rozhovory o vládě by v tomto smyslu předbíhaly aktuálnímu dění a problémům.

SPD je prvním subjektem, se kterým ANO zahájilo druhé kolo povolebních jednání. Mluvit dnes chce o programových prioritách, SPD hovoří o reformě systému sociálních dávek či o zrušení Senátu. Hnutí ANO zatím koaliční spolupráci s SPD vylučuje. Okamura řekl, že by ale byl rád ve vládě, protože by to usnadnilo prosazení programu. 

"O koalici jsme se dnes nebavili, pro nás není v tuto chvíli ani téma podpora menšinové vlády," uvedl dnes Okamura. Za posun označil debatu o prosazení zákona o referendu. "Bylo nám řečeno, že určitě, chtějí zákon podpořit. Je potřeba se bavit o parametrech, bylo nám řečeno i Andrejem Babišem, že jejich představa kvóta pro vyvolání je vyšší. Představuje si je vyšší než 250.000 lidí, což je víc, než byl vládní návrh, s tím nesouhlasíme," uvedl. Důležitý je podle něj souhlas s přípravou normy. Připomenul, že slib dostal i od KSČM, takže k prosazení zákona zbývá SPD získat pět poslanců.

ANO je podle něj ochotno pracovat i na omezení udělování azylu muslimům. "Třetí bod, zákaz propagace džihádu a práva šaría, tam se zamysleli. Máme z toho dojem, že bychom to mohli legislativně posunout," uvedl. Dalšími tématy, která SPD a ANO podle Okamury spojují, je zásadní změna systému exekucí a pomoc lidem v dluhové pasti. Značnou podporu viděl Okamura ze strany ANO v tématu přesunu státní podpory k pracujícím rodinám od těch, kteří se dlouhodobě vyhýbají práci.

S prezidentským kandidátem Okamura počká do konce lhůty pro podání kandidatury, která je 7. listopadu. Podporu dá SPD jen tomu, kdo bude naplňovat její program. Pokud nikdo takový nebude, zváží vlastního kandidáta. Okamura přitom nechtěl potvrdit ani vyloučit, že by kandidátem mohl být on sám. Faltýnek řekl, že osobně podpoří v prezidentské volbě současnou hlavu státu Miloše Zemana.