reklama

Tvůrci senátorské novely chtějí návrh formulačně upravit. Chtějí také zkrátit navrhovaný půlroční zákaz pobytu na polovinu, uvedla předsedkyně senátorů ANO Zdeňka Hamousová. Senátní výbor pro veřejnou správu dnes kvůli tomu projednávání novely odložil do konce ledna 2018.

Obce by mohly podle upravené novely zakázat pobyt až na tři měsíce. Tuto možnost měly do konce loňského roku, než je o ni připravil nový zákon o přestupcích. Zákaz pobytu by se měl podle novely týkat nemajetných, kteří se přestupků dopouští opakovaně a od nichž jsou finanční pokuty nevymahatelné.

Senátor Michael Canov (SLK) upozornil na to, že zákaz pobytu by se netýkal mladistvých a nevztahoval by se na obce, kde pachatelé přestupků mají trvalý pobyt. Reagoval tak na námitky senátorky Renaty Chmelové z lidoveckého klubu, podle níž by zákaz mohl lidem znemožnit rodinný a pracovní život. Navrhovala proto zamítnutí novely.

Chmelová také uvedla, že zákaz by mohl být zneužitelný a protiústavní. Canov oponoval, že původní úprava, která umožňovala zakázat pobyt, nebyla za čtyři roky platnosti napadena u Ústavního soudu.

Dan Jiránek ze Svazu měst a obcí poukázal na to, že hrozba zákazu pobytu měla odstrašující účinek, jak se ukázalo třeba v ústecké čtvrti Střekov v letech 2015 a 2016.

Možnost obcí udělit zákaz pobytu schválil Parlament v roce 2012 na návrh někdejší poslankyně a chomutovské primátorky Ivany Řápkové (ODS). Přestupek, za nějž obec mohla zákaz pobytu uložit, musel být úmyslný. Lidé, kteří by byli takto postiženi, by se ve stejné obci museli dopustit závažného přestupku i dříve, a to v posledním roce.