Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Topolánek navrhl cestu z krize? To, co chystá Zeman s Babišem, si tato země nezaslouží, tvrdí

Mirek Topolánek /ODS/, expředseda
Mirek Topolánek /ODS/, expředseda
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha – Někdejší předseda ODS a expremiér Mirek Topolánek v rozhovoru pro DVTV prozradil, jak by v současné situaci jednal, kdyby stále stál v čele občanských demokratů. Zaměřil by se prý na spolupráci několika stran, které získaly ve volbách méně hlasů a jež si jsou programově blízké. Svým spojením a procentuálními preferencemi by se tento blok vyrovnal vítěznému hnut ANO. A díky tomu by tyto demokratické strany mohly by tak významně promluvit do složení vlády.

O spojení pravice mluvil už šéf TOP 09 Miroslav Kalousek. Podobně to vidí i Topolánek. „Já bych se pokusil udělat nejen to, co už vzniká. To je jakási spolupráce na úrovni STAN, KDU-ČSL a TOP 09 ve sněmovně. Pokusil bych se jako představitel ODS - kdybych jím byl - integrovat tyto čtyři strany,“ vysvětloval Topolánek.

Na místě @ODScz bych vytvořil velký blok s @kducsl @TOP09cz a @STANcz a prohlásil, že chci jako premiéra @P_Fiala https://t.co/XsybuDaaO0

— Mirek Topolánek (@MirekTopolanek) 31. října 2017

Strany dohromady získaly 27,6 procent voličských hlasů, zatímco hnutí ANO má 29,6 procent.. „Nabízíme do příštích voleb koalici, která si je programově příbuzná, s tím, že bude vhodné, aby ji vedl někdo jiný než ten, kdo má zrovna zastavené trestní stíhání jenom proto, že je poslanec, takže nabízíme premiéra pro tuto koalici," vysvětloval Topolánek, co by řekl voličům.

Na post premiéra by pak navrhl současného lídra ODS Petra Fialu. Všechny čtyři subjekty by si podle něj rozdělily posty ve vládě. Topolánek je také přesvědčen, že by strany nezklamaly důvěru voličů, protože by působily jako jeden celek vyvažující hnutí ANO. „ANO by mělo většinu ve vládě, ODS by měla premiéra, alespoň do doby, než si Andrej Babiš vyřeší své problémy,“ popisoval expermiér.

Topolánek se netají tím, že ho současná situace znepokojuje. „To, co chystají Zeman s Babišem, si podle mého názoru tato země nezaslouží. Myslím si, že je nestandardní, že u nás kandiduje člověk, který by si měl řešit své vlastní problémy – trestní stíhání, i když to je Babišovým zvolením přerušeno,“ podotkl Topolánek pro Českou televizi.

Poukázal také na to, že Babišovi nahrává jakási deziluze z polistopadového vývoje. Je ale přesvědčen, že tradičním stranám se dá jen těžko něco vytknout. ČSSD se podle něj nechovala nijak nestandardně, jenže média to často podávala jinak. Především média koupená Babišem prý tradiční strany stále kritizovala.

Témata:  Mirek Topolánek ODS Hnutí ANO

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy