Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zaorálek je pro multikulturalismus, věří v obohacování kultur

Lubomír Zaorálek /ČSSD/
Lubomír Zaorálek /ČSSD/
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) dnes na odborné konferenci o mezikulturním dialogu a roli médií varoval před budováním zdí mezi různými kulturami. Společně s šéfem české diplomacie v zahajovacím panelu usedl také egyptský velvyslanec v Česku Abdar Rahmán Saláhaddín.

"Různé kultury zůstávají naživu jen díky mezikulturnímu dialogu, jinak se stanou mrtvými," řekl Zaorálek na úvod konference, které se účastní odborníci z Evropy i muslimských zemí. "Naše kultura existuje jen díky tomu, že existují jiné kultury a společně nás všechny obohacují," dodal.

Navzdory pesimistickým scénářům o nevyhnutelném střetu civilizací věří v univerzálnost lidských hodnot. Vymezil se také vůči negativnímu hodnocení takzvaně "postpravdivé" éry, v níž se společnost nachází.

"Pro mne to znamená, že nejsme vězni jedné nezpochybnitelné pravdy. Že naše různé pravdy se stávají předmětem kritického hodnocení a jsou ve vzájemném dialogu," uvedl Zaorálek.

Velvyslanec Abdar Rahmán Saláhaddín se ve svém projevu zaměřil na roli médií a komunikačních technologií ve vytváření obrazu o jednotlivých civilizacích a národech. Saláhaddín upozornil na zneužívání sociálních sítí k šíření nenávisti, netolerance a násilí. "Kde je hranice svobody projevu a výzvami k zabíjení?" zamýšlel se velvyslanec.

Témata:  Lubomír Zaorálek muslimové kultura

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 13:31

Zatčení asistenta poslance AfD v Německu. Je podezřelý ze špionáže pro Čínu

Německá policie zatkla v Drážďanech muže podezřelého ze špionáže pro Čínu. Jde o asistenta Maximiliana Kraha, lídra kandidátky krajně pravicové Alternativy pro Německo (AfD) ve volbách do Evropského parlamentu.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy