Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Drahoš se zděsil: Topolánek je hrubý a vulgární, jeho kandidatura je špatný vtip

Mirek Topolánek, od září 2011 předseda výkonné rady Teplárenského sdružení ČR a od října 2011 předseda dozorčí rady Elektrárny Opatovice.
Mirek Topolánek, od září 2011 předseda výkonné rady Teplárenského sdružení ČR a od října 2011 předseda dozorčí rady Elektrárny Opatovice.
Foto: Reprofoto ČT

Praha - Do boje o Hrad se přihlásil expremiér a bývalý předseda ODS Mirek Topolánek. Své rozhodnutí zdůvodnil mimo jiné situací po volbách do Sněmovny a spojenectvím Zemana a předsedy ANO Andreje Babiše, který byl pověřen sestavením vlády bez zajištění parlamentní většiny. Někteří prezidentští kandidáti z toho ale nejsou nadšeni.

Topolánek v neděli potvrdil mediální spekulace, když uvedl, že pro svou kandidaturu shání podpisy senátorů. Vzápětí oznámil, že byl úspěšný. „Ich komme, ich komme. 5 senátních klubů. Asi to dám. Šílené rozhodnutí. Srdce nad rozumem. Tož tak...“ uvedl na svém twitterovém účtu, na kterém v posledních dnech komentoval politické dění v Česku.

„Takže Mirek Topolánek chce kandidovat na prezidenta. Podle svých slov nás chce zachránit před Zemanem. Přitom představuje přesně to samé, co současný prezident. Hrubost, vulgarita a nedostatek respektu k názorovým odpůrcům, to tyto dva matadory české politiky spojuje,“ komentoval Topolánkovu kandidaturu další prezidentský kandidát Jiří Drahoš.

Poukazuje také, že se Topolánek stýkal s problematickými lidmi. „A jeho nejbližší spolupracovník Marek Dalík zítra nastupuje do vězení. Ta kandidatura je pro mě zkrátka špatný vtip,“ uvedl Drahoš na sociálních sítích.

Podobně to vidí o další oficiální prezidentský kandidát – lékař a aktivita Marek Hilšer. „Topolánek chce kandidovat na prezidenta. Kdysi jsem organizoval protesty proti jeho zkorumpované vládě. Teď se možná utkáme v prezidentské volbě. Měl jsem za to, že s některými stíny minulosti jsme se vypořádali, ale ony se neustále vrací,“ rýpnul si na facebooku.

Jeden ze senátorů potvrdil, že také obdržel žádosti o to, aby zájemcům jejich kandidaturu podepsal. „Jako senátorovi se mi sešlo na desítku žádosti o podpis na nominační listinu kandidáta na prezidenta. Některé byly dosti zvláštní. Třeba jistý duchovní guru. Pak člověk, co kandiduje proto, aby vrátil zpět monarchii. A pár dalších,“ přiznává senátor za Stranu zelených Václav Láska.

Topolánek je podle něj snad nejtroufalejší. „Stejně ale za nejabsurdnější, možná za nejdrzejší, považuji kandidaturu Mirka Topolánka. Člověka, který je podepsána pod kmotrovstvím, klientelismem v rozpuku, totálním úpadkem stranické politiky a kultury.Přemýšlím, jak tlustá musí být hroší kůže toho člověka. Očekával bych omluvu veřejnosti za to, kam stranickou politiku přivedl. Anebo bych přijal i tiché pokání někde v tibetských horách, či brazilských deštných pralesech. Ale kandidatura na Hrad?“ diví se senátor Láska.

Pro jeho kandidaturu prý existuje jediné vysvětlení. „Uplatil ho k ní Andrej Babiš. Aby všem připomněl, jak hnusná byla ta „stranická politika“, než přišel on, spasitel. Aby připomněl všechna ta jména jako Řebíček, Langer, Dalík, Vodra, Julínek… Jinak to být nemůže. Mistrný tah Andreji...“ dodal Láska.

Témata:  Mirek Topolánek Jiří Drahoš Václav Láska

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:02

Rusko zabilo Alexeje Navalného. Putin je nelegitimní prezident, oznámila Rada Evropy

Parlamentní shromáždění Rady Evropy (PACE) jednomyslně přijalo rezoluci, v níž viní ruský stát ze smrti opozičního politika Alexeje Navalného ve vězení a znovu vyjadřuje své přesvědčení, že Vladimir Putin je nelegitimním prezidentem.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy