Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Okamura chce podpořit Katalánce v boji o nezávislost, spojence hledá u Zemana a Sobotky

Tomio Okamura
Tomio Okamura
Foto: Česká televize

Praha - Tomio Okamura vyzval prezidenta Miloše Zemana a premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD), aby Česko veřejně podpořilo právo Katalánců svobodně rozhodnout, v jakém státě chtějí žít. Podle předsedy SPD by mělo Česko nabídnout azyl Kataláncům, kterým kvůli snaze o samostatnost hrozí stíhání.

Okamura v dopise vyzval Sobotku, aby vláda ke krizi v Katalánsku zaujala principiální stanovisko. Odkazuje přitom na to, že podobně vzniklo Česko. "ČR vzešla z Československé republiky, která vznikla jen díky tomu, že tehdejší mezinárodní veřejnost přijala princip práva národů na sebeurčení," uvedl v dopisu.

Právo Katalánců i dalších národů na vlastní stát patří mezi přirozená lidská práva, ale je také mezinárodně kodifikované, uvádí šéf SPD a připomíná například Chartu OSN. Vláda by měla podle Okamury požádat Valné shromáždění OSN a Radu Evropy, aby projednaly fakt, že Španělsko dokumenty nerespektuje.

Několik katalánských exministrů je nyní ve vyšetřovací vazbě. "Žádáme vládu, aby nabídla politický azyl všem Kataláncům, kterým dnes hrozí stíhání pro jejich boj za svobodu," uvedl Okamura.

Témata:  Tomio Okamura Katalánsko Bohuslav Sobotka

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy