Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Řidiči pozor, za tohle přidete o techničák

Zima 2012/2013 - provoz na silnici ve sněhu
Zima 2012/2013 - provoz na silnici ve sněhu
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Ministerstvo dopravy pokračuje v boji proti pojízdným vrakům, které se stále v hojných počtech pohybují po českých silnicích. K novému silničnímu zákonu, který platí od února, teď vydalo vyhlášku, ve které stanovuje, za jaké závady na voze vám policisté mohou okamžitě zabavit osvědčení o registraci vozidla, tedy "malý techničák".

S novou vyhláškou se učí pracovat dopravní policisté z celé republiky. Podle informací, se kterou ve středečním vydání přišly Hospodářské noviny, teď dopravní policisté absolvují školení, na nichž se učí vyhodnotit, které závady už podle nové vyhlášky jsou chápány jako nebezpečné a řidiče za ně mají trestat odebíráním malých techničáků.

Ministerstvo definovalo celkem 13 závad, které jsou nebezpečné a "vzhledem ke své povaze nebo rozsahu významně zvyšující ohrožení bezpečnosti provozu na pozemních komunikacích nebo nepříznivé působení provozu vozidla nebo jízdní soupravy na životní prostředí".

Konkrétně se jedná o následující závady:

a) absence nebo odstranění podstatné části výfukového systému,

b) poškození brzdového systému vylučující jeho použití, zejména vyřazení jeho části z provozu, destrukce brzdových kotoučů a obložení,

c) absence čelního skla nebo jeho poškození na více než 50 % plochy,

d) zjevné nadměrné úniky provozních kapalin,

e) koroze nebo praskliny nosných částí zjevně narušující pevnost rámu nebo karoserie,

f) opotřebení nebo poškození pneumatik odhalující nosné vrstvy,

g) deformace rámu nebo karoserie dosahující sloupku A, u motocyklů značné deformace základních prvků rámu,

h) deformace nápravy včetně jejího uložení mající vliv na její pevnost,

i) zjevná deformace uložení motoru, například utržené úchyty, posunutí motoru,

j) deformace karoserie zasahující do vnitřního prostoru osádky vozidla,

k) deformace hlavních částí systému řízení, které zjevně ovlivňují bezpečné ovládání vozidla, například převodky, posilovače, spojovací tyče, hřídele volantu,

l) zjevné deformace nebo praskliny kol,

m) zjevný únik výfukových nebo jiných jedovatých plynů do prostoru řidiče nebo prostoru pro přepravu cestujících u vozidla kategorie M2 a M3.

Pokud vás policisté s jakoukoliv z výše uvedených závad na silnici načapají, vaše cesta skončila. Policista vám okamžitě sebere malý techničák a vozidlo budete muset nechat odtáhnout. Pokud byste techničák náhodou neměli u sebe, musíte jej na příslušný úřad donést do pěti dní.

Závadu je potřeba opravit a s vozidlem znovu projít technickou kontrolou. S tím by hříšník neměl otálet. "Pokud ji absolvuje do 30 dnů od odebrání osvědčení, musí projít pouze prohlídkou zaměřenou na tuto závadu. Pokud ji absolvuje později, musí projít celou technickou prohlídkou," řekl deníku Blesk mluvčí ministerstva dopravy Tomáš Neřold.

Jezdit dál, když vám policisté zabavili malý techničák, rozhodně není dobrý nápad. Pokud by vás policisté znovu chytli, neminula by vás pokuta a to až do výše 20 000 korun a hrozil by vám zákaz řízení až na jeden rok!

Témata:  technická kontrola STK auto

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 16:34

Francouzská policie zadržela 16letého přivržence IS, který chtěl útočit během olympiády

Francouzské orgány činné v trestním řízení zadržely a začaly vyslýchat 16letého chlapce, který avizoval, že chce spáchat útok během letní olympiády v Paříži. Policie u něj našla slib věrnosti teroristické síti Islámský stát (IS). Případ převzala prokuratura, která se zabývá teroristickými činy, informovala ve středu francouzská zpravodajská televize BFM.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy