Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Odchod soudkyně protáhne spor o autorství eReceptů

Lékárny
Lékárny
Foto: Radek Sycha, EuroZprávy.cz

Praha - Rozsudek ve sporu ohledně e-receptů padne nejdříve za rok. Soudkyně Dagmar Stamidisová, která o žalobě firmy Tronevia na Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) rozhoduje, totiž odchází k jinému soudu.

Stamidisová dnes původně chtěla dokončit dokazování, avšak právník Tronevii chce do spisu ještě založit posudky, které podle něj dokazují, že systémy vytvořené Tronevií jsou autorským dílem.

Tronevia si v žalobě stěžuje na to, že ústav užíval osm jejích aplikací včetně elektronického receptu bez zaplacení odměny. Svá autorská práva si cení na 167 milionů korun. Firmě vadí také to, že SÚKL firmu opakovaně označoval za viníka výpadků systémů. Odmítá, že by ústav od systémů svévolně odpojila, pouze prý uplynula sjednaná doba k poskytování servisní podpory.

Na základě návrhu firmy a následného předběžného opatření soudu přestaly v prosinci 2015 na několik měsíců fungovat elektronické recepty, na něž byl vázán výdej konopí k léčebným účelům.

Na dnešním jednání vypovídalo několik současných i bývalých zaměstnanců firmy k tomu, na čem pro SÚKL pracovali. Vesměs tvrdili, že vytvořili autorské dílo a že od ústavu nedostali žádné zdrojové kódy k jeho původním aplikacím.

Soudkyně následně odročila jednání naneurčito poté, co se právní zástupce Tronevii nespokojil s konstatováním listinných důkazů a chtěl se vyjadřovat také k posudkům, které si firma nechala zpracovat. "Počítejte s tím, že to bude tak za rok," podotkla k nařízení dalšího termínu jednání s tím, že přebírající soudkyně Jaroslava Lobotková nebude mít dříve volno vzhledem k množství jiných kauz.

SÚKL tvrdí, že Tronevia se začala svých nároků domáhat až tehdy, kdy se ústav rozhodl vypsat nové výběrové řízení na poskytované služby. Firmě prý za vývoj systémů řádně zaplatila podle smlouvy.

Témata:  e-recepty Státní Ústav Pro Kontrolu Léčiv (SÚKL) soudy

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 11:50

WHO hovoří o globální pandemii. Obává se šíření ptačí chřipky

Světová zdravotnická organizace (WHO) vyjádřila znepokojení nad šířením ptačí chřipky (H5N1) na nové živočišné druhy a lidi. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy