Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

eRecepty mohou doputovat až k soudu. Neměly by být povinné, tvrdí Kubek

Lékaři
Lékaři
Foto: Pixabay

Praha - Na dnešním sjezdu České lékařské komory (ČLK) zazněla kritika eReceptů. Neměly by být povinné. Mnoho lékařů, zejména těch starších, kvůli nim skončí a není za ně náhrada. Uvedl to prezident ČLK Milan Kubek.

Komora podle něj není obecně proti elektronizaci zdravotnictví, ke zvolené podobě eReceptů však má řadu výhrad. Lékaři se obávají o spolehlivost systému. Podle ředitele Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) Zdeňka Blahuty je systém dostatečně kapacitní a v poslední době nezaznamenal žádné výpadky. "To není pravda," ozvalo se v reakci na Blahutovo tvrzení z mnoha míst v sále.

Elektronické recepty jsou nyní dobrovolné, ovšem od 1. ledna příštího roku budou povinné. Pacient by podle Kubka měl mít možnost volby, zda přijme klasický, anebo elektronický recept. Stejnou možnost volby chce komora i pro lékaře.

Kubek předpokládá, že pacienti se kvůli eReceptům budou obracet na ombudsmanku a že dříve nebo později problematiku dostane na stůl Ústavní soud.

Podle ČLK má elektronizace smysl, pokud přináší přidanou hodnotu, šetří lékařům čas, nevytváří dodatečné náklady, chrání osobní údaje. Dále musí být aplikace uživatelsky přiměřeně přátelská. "Ani jednu z těchto podmínek elektronické recepty tak, jak jsou zaváděny, nesplňují," řekl Kubek. Doufá, že alespoň některé připomínky komory zohlední prováděcí vyhláška. Zmínil například výjimky pro záchranku, první pomoc nebo návštěvní službu.

Elektronické recepty kritizuje také Česká lékařská společnost Jana Evangelisty Purkyně. Společnost stejně jako komora poukazuje na to, že elektronické recepty zatím nebudou mít původně slibované funkce. Chybí takzvaný lékový záznam, tedy seznam všech léků, které má pacient předepsané, přístupný pro všechny jeho lékaře.

Témata:  e-recepty Česká lékařská komora Milan Kubek

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 17:20

Ukrajinské zbrojovky tento měsíc poprvé vyrobí 10 samohybných houfnic Bohdana na podvozku Tatra

Ukrajinské zbrojovky tento měsíc poprvé vyrobí deset ukrajinských samohybných houfnic Bohdana a v následujících měsících toto množství ještě vzroste, uvedl dnes na sociálních sítích ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy