Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pervitinový gang na Moravě měl zbraně a výbušniny, soud s nimi neměl slitování

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Policie ČR

Zlín - Sedm výrobců a distributorů pervitinu dostalo tresty od tří do deseti let vězení. Dalších pět členů skupiny, z toho dvě ženy, odešlo od zlínského krajského soudu s podmínkami. Z vyšetřování vyplynulo, že úkoly ve skupině byly rozdělené. Někteří drogu vařili, jiní obstarávali potřeby na výrobu a další pervitin prodávali.

Obžalovaní podle spisu mezi lety 2015 až 2016 vyrobili a distribuovali nejméně 3,9 kilogramu drogy. Zásobovali stovky zákazníků především ve Zlínském a Jihomoravském kraji, pervitin ale dodávali i do zahraničí. Rozsudek je pravomocný pouze v případě Aleše Fornůska, který stál v čele organizované skupiny. Podle předsedy senátu Radomíra Koudely byla obžalovaným vina prokázána díky jejich doznáním u hlavního líčení a výpovědím svědků.

Hlavní líčení s 12člennou skupinou výrobců a dealerů pervitinu začalo minulý týden. Pěti obžalovaným hrozily tresty od osmi do 12 let vězení, dalším šesti dva až deset let a poslednímu obžalovanému jeden rok až pět let vězení. Většina z nich už byla v minulosti soudně trestána.

Nejvyšší trest v délce deset let si vyslechl Fornůsek (39). Úzce s ním spolupracoval především Vít Kohutič, který dostal trest osm let vězení.

Fornůsek si výrobu drog objednával u Miroslava Polácha, který stál před soudem jako spolupracující obviněný, protože pomohl fungování skupiny rozkrýt. Polách, který si vyslechl trest čtyři roky vězení, pervitin nejdříve vařil u sebe doma a poté v domech na Vyškovsku a Kroměřížsku. Pomáhal mu další z obžalovaných Petr Franc, kterému soud uložil pět let vězení. Suroviny k výrobě pervitinu získávali především v Polsku.

Na výrobě a distribuci drog se podle spisu dále podíleli Petr Dědek, Jana Francová, Miroslav Hycl, Jozef Krátky, Milan Petrovič, Zdeněk Psatras, Lucie Raschmannová a Adam Zálešák. Členové skupiny jsou ve věku 25 až 49 let, většina z nich žije ve Zlínském kraji.

Policie loni v červnu při dvanácti domovních prohlídkách souvisejících s případem našla kompletní varnu pervitinu včetně chemikálií a předmětů potřebných k výrobě drogy, 300 gramů pervitinu v hodnotě 300.000 korun a rozpracovanou drogu za více než dva miliony Kč. Kriminalisté objevili i několik nelegálně držených střelných zbraní a výbušniny. Zajistili také 250.000 korun v hotovosti, motorová vozidla, elektroniku a nemovitost.

Témata:  drogy soudy Zlínský kraj

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy