Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Byl náměstek hejtmana v Lidových milicích? Soud mu v žalobě nevyhověl

Soudy, ilustrační fotografie
Soudy, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Jihlava - Náměstek hejtmana Kraje Vysočina Josef Pavlík (za ANO) neuspěl u soudu s žalobou na server obcasnik.eu kvůli údajně nepravdivým tvrzením o jeho členství v Lidových milicích.

Zamítnutí žaloby není pravomocné. Pavlíkův právní zástupce Zdeněk Koudelka řekl, že se proti němu s největší pravděpodobností odvolá.

Podle soudkyně Okresního soudu v Jihlavě Martiny Chlupáčkové žaloba sice vychází z práva každého domáhat se ochrany své osobnosti, ale lidé veřejně činní musí počítat s tím, že budou podrobeni kontrole veřejnosti i sdělovacích prostředků. Redaktor serveru Miroslav Mareš podle soudu formuloval informaci o Pavlíkově členství v Lidových milicích tím způsobem, že "...lídr zřejmě zamlčel informace ...".

"Žalovaný v článku nepoužívá hodnotící soudy a jím zveřejněná informace věrně popisuje existující realitu, totiž že žalovaný měl k dispozici dokument základní organizace KSČ, v němž je uvedeno, že Pavlík přijal ochotně a bez výhrad členství v Lidových milicích," uvedla soudkyně.

Několik dnů po loňských krajských volbách vyšlo najevo, že Pavlík jako lídr ANO na Vysočině zatajil své členství v KSČ. Objevila se také informace o jeho možném členství v Lidových milicích. Pavlík připustil, že své členství v KSČ v životopise neuvedl, ale prohlásil, že členem Lidových milicí nikdy nebyl a dokumenty citované na severu označil za pochybné a nepravdivé. "Pokud by se mé členství během soudu potvrdilo, budu rezignovat," řekl Pavlík loni novinářům.

Na ustavujícím zasedání krajského zastupitelstva byl Pavlík zvolen náměstkem hejtmana s odpovědností za majetek a finance. Klub ODS reagoval tím, že pokud Pavlík a ANO uvedené skutečnosti nevyvrátí nebo situaci nevyřeší odchodem Pavlíka z krajské rady, opustí ODS krajskou koalici a navrhne odvolání Pavlíka z pozice náměstka hejtmana. Pavlík na sklonku loňského roku svoje členství v hnutí ANO pozastavil.

Témata:  soudy Vysočina Hnutí ANO

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy