Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Skupina Kabát vrací Českého slavíka. Žádá jasné vysvětlení, proč Ortel přišel o hlasy

Skupina Kabát
Skupina Kabát
Foto: kabat.cz

Praha - Skupina Kabát se rozhodla vrátit Českého slavíka. Reaguje tak na odebrání hlasů skupině Ortel. Pokud doloží pořádající agentura skutečné počty hlasů pro Ortel a Kabát jich bude mít více, tak kapela přijme cenu zpět.

Kabáti svůj krok avizovali předem, pořádající agentuře Musica Bohemica dali ultimátum, aby kauzu s odebranými hlasy do dnešních 19:00 řádně vysvětlila. To se ale podle skupiny nestalo. Před úterním koncertem pak skupina oznámila, že Slavíka vrátí pořadateli. Pokud agentura Musica Bohemica prokáže, že Kabát získal v letošní anketě více hlasů než Ortel, znovu ho přijmou.

„Slavíka nyní musíme vrátit zpátky na agenturu Musica Bohemica a agentura má teď prostor na to, aby všem vysvětlila, kolik těch hlasů opravdu bylo, kolik jich vyřadila a proč je vyřadila. Jestli má oporu v tom, že to bylo oprávněně, tak musí vysvětlit, co to znamená. Použití hlasů z loňského roku je to nejhorší řešení, jaké mohlo nastat," řekl ČTK manažer Kabátu Radek Havlíček.

Zdůraznil, že kapela nenapadá ani agenturu, ani anketu jako takovou, ale musí být jasně řečeno, čí ta cena opravdu je. "Bude-li to dávat smysl a Kabát bude vítězem ankety, tak si slavíka zase vezme. Není-li ale vítězem, tak je nesmysl, aby doma cenu držel a tvářil se, že je jeho. Navíc, když výsledek zpochybnil sám vyhlašovatel. Kabát nejsou Rychlé šípy, ale nechceme, aby na nás někdo ukazoval, že máme něco, co není naše. Nejde o žádné gesto ani podporu kohokoliv," zdůraznil Havlíček.

Podle členů Kabátu celá situace připomíná závod v atletice, kde se pustil na start někdo, koho vyhlašovatel z nějakého důvodu nechce jako vítěze. "Ale přece mu nemůže zlomit nohy těsně před cílem. Buď ho musím diskvalifikovat už před startem, ale když ho tam pustil, musí ho nechat doběhnout, a ne ho zastavit cestou," konstatoval manažer Havlíček.

Pořadatel chce s muzikanty o záležitosti jednat. „S kapelou se samozřejmě setkáme a budeme o celé záležitosti jednat," uvedl na dotaz ČTK ředitel agentury Musica Bohemica Jaroslav Těšínský.

Agentura své rozhodnutí vysvětlovala marně

Agentura Musica Bohemica v úterý večer znovu hájili svůj postup. Uvedla, že má právo zasáhnout, pokud dojde k organizovanému hlasování na podporu určitého subjektu. „Každá anketa má svá pravidla a je tomu tak i u Slavíka. Tato pravidla jsou zveřejněná, každý fanoušek se s nimi může seznámit a zapojením do hlasování s nimi vyslovuje souhlas. Organizátor má podle nich právo zasáhnout, pokud s využitím sociálních sítí dojde k organizovanému hlasování na podporu určitého subjektu a to nad určitou mez, která je v pravidlech popsaná (například výzva typu: Pokud nás máte rádi, pošlete nám hlas, je přípustná),“ uvedla agentura v prohlášení, že kterého citují Novinky.cz.

Pravidla fanoušci podle pořadatele porušili rak, že sdíleli skupinu „Tomáš Ortel Českým slavíkem“, kde byly uvedeny konkrétní výzvy co se týká organizace takové akce, včetně výzvy, aby jednotlivci hlasovali z více mobilů, nebo koho nemají dávat na druhou a třetí pozici. „Podle údajů na tomto profilu bylo takto osloveno více než 50 000 adresátů. Takovou akci organizátor jednoznačně vyhodnotil nejen jako porušení pravidel, ale jako nefér i vůči fanouškům ostatních interpretů a skupin, kteří dodržují pravidla a podobné akce neorganizují. Kdybychom toto připustili, změní se hlasování do ankety v souboj fanklubů, který z nich dokáže různými akcemi sehnat větší počet hlasů,“ píše se v prohlášení.

Agentura tak prý měla dvě možnosti - subjekt úplně vyřadit, nebo odebrat část hlasů. „Protože zjistit přesný počet hlasů, které přišly na základě této organizované akce není samozřejmě možné, rozhodli jsme se započíst v tomto případě stejný počet hlasů jako v loňském roce, kdy podobné porušení pravidel nebylo zjištěno. Toto řešení považujeme za spravedlivé. Odpovědnost za toto rozhodnutí nese jednoznačně pořadatel. Z porušení pravidel v žádném případě neobviňujeme skupinu Ortel, ani jakoukoli konkrétní osobu, uvedla Musica Bohemica s tím, že vzhledem k anonymitě sociálních sítí to mohl být prakticky kdokoli.

Obdobné aktivity a výzvy byly podle pořadatelské agentury zaznamenány i ve prospěch některých jiných subjektů. Vzhledem k tomu, že šlo o subjekty, které se neumísťují na předních místech ankety a tyto výzvy měly jen minimální odezvu, rozhodl se pořadatel v těchto případech nezasahovat. „Organizátor ankety současně prohlašuje, že v budoucnu bude k posuzování souladu hlasování s pravidly obecně přistupovat mnohem přísněji. V případě, že zjistí vážné porušení pravidel ze strany jakýchkoli interpretů, fanoušků nebo fanklubů, bude ve větší míře využívat možnosti daný subjekt z hlasování vyřadit," uvedla agentura už dříve.

Témata:  skupina Kabát Český slavík skupina Ortel

Aktuálně se děje

8:55

Summit EU: Lídři se shodli na potřebě poskytnout Ukrajině systémy protivzdušné obrany

Šéfové států a vlád členských zemí EU se ve čtvrtek večer, první den mimořádného summitu EU v Bruselu, shodli na potřebě poskytnout Ukrajině systémy protivzdušné obrany.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy