Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Za úmrtí chlapce přiotráveného plynem z karmy nepadl žádný trest

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixmac

Plzeň - Za úmrtí 16letého chlapce, kterého přiotrávily zplodiny unikající z plynové karmy a on se pak utopil ve vaně, soud opět nikoho nepotrestal. Ani dnešní verdikt není konečný, státní zástupce se na místě odvolal.

Okresní soud v Plzni dnes už podruhé zprostil obžaloby revizního technika Iva Sekyru (59), který měl stav plynových zařízení kontrolovat. Žalobce ho vinil z usmrcení z nedbalosti, za což mu hrozilo až šestileté vězení.

Událost se stala v únoru 2014 ve čtvrti Bory. Chlapec se šel koupat, nadýchal se ale nahromaděného oxidu uhelnatého, upadl do bezvědomí a utopil se ve vaně. Na neštěstí měly podle soudu zásadní vliv dva hlavní faktory: Výměník karmy byl znečištěn a v bytě se po zapnutí digestoře změnilo proudění vzduchu. Vznikl podtlak a nahromaděné jedovaté zplodiny, které by normálně odcházely komínem, se dostaly do koupelny. Nové plastové dveře a okna navíc lépe těsnily, což zhoršovalo výměnu vzduchu v bytě. Předchozí majitel bytu při stavebních úpravách také posunul příčku, takže se karma namísto v kuchyni ocitla v koupelně.

Sekyra měl za úkol jednou ročně plynové spotřebiče kontrolovat. Podle soudu se ale neprokázalo, že smrt chlapce zavinil. Soud se ztotožnil s názorem znalce, podle něhož Sekyra při kontrolách jednal v souladu se smlouvou, kterou měl uzavřenou s bytovým družstvem.

Obžaloba poukázala také na to, že si technik nevšiml, že na karmě nefungovala pojistka zpětného tahu. Znalci ale uvedli že v tomto případě by pojistka stejně nesignalizovala, že zplodiny proudí do prostoru koupelny.

Témata:  soudy Plzeň otrava

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy