Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zimní sezona v ČR začala, na svahy vyrazily tisíce lyžařů

Lyžařská sezona 2014
Lyžařská sezona 2014
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Řada skiareálů v ČR o víkendu zahájila zimní sezonu, čehož využily tisíce milovníků sjezdového lyžování. Zkrátka nepřišli ani běžkaři, kteří mohli vyrazit na desítky kilometrů upravených tras. Některá střediska byla otevřena už před víkendem, výběr ale nebyl veliký. Nyní mohou lidé lyžovat už i v týdnu.

V Krkonoších zahájila sezonu většina velkých areálů, například v největším z nich, ve Špindlerově Mlýně, bylo dnes dopoledne na svazích asi 3500 lidí. V provozu jsou i střediska v Peci pod Sněžkou, Černé hoře nebo Horní Malé Úpě.

V Krušných horách se poprvé v sezoně otevřely areály na Klínovci a v Božím Daru. Na Klínovci to podle mluvčí Hany Hoffmannové bylo ale skoro o tři týdny později než loni, kdy počasí vlekařům mimořádně přálo. V Orlických horách jedou vleky v Říčkách.

Na Šumavě se díky přírodnímu i technickému sněhu otevřely areály Lipno, Zadov, Nad Nádražím, Samoty a Weissova louka. Železnorudský Špičák jede od čtvrtka a v provozu už bude denně. Řada lidí pak zamířila za lyžováním do skiareálu Hochficht na česko-rakouských hranicích.

"Podmínky byly vynikající, protože napadl čerstvý prašan, ještě v sobotu sněžilo. Ani jsme (tolik lidí) to nečekali, protože zrovna v pátek byl v Rakousku státní svátek," řekl mluvčí areálu Martin Řezác.

Jedním z areálů, ve kterém se v Čechách dalo lyžovat už před víkendem, byl Monínec u Sedlce-Prčice na Příbramsku, který ale využívá novou technologii umožňující vyrábět sníh i při teplotách nad nulou. Od poloviny listopadu tam je tak v provozu horní část sjezdovky.

První lyžařské víkendy mají za sebou i moravská střediska. Konkrétně v Jeseníkách se lyžovalo v Branné na Šumpersku, která byla v provozu už druhý víkend, a nově na Červenohorském sedle a Ramzové. Z níže položených areálů jedou vleky v Hrubé Vodě nedaleko Olomouce.

V Beskydech má za sebou vydařený víkend areál Bílá. Děti mohly lyžovat také v Malenovicích a v provozu je i Vaňkův kopec u Ostravy, tamní návštěvnost byla podle provozovatelů ale slabší.

Provoz zahájily i dva skiareály na Vysočině, a to Fajtův kopec na Žďársku a Šacberk v Jihlavě. Každý den tam přijelo okolo stovky lidí. Ve Zlínském kraji se letos poprvé lyžovalo ve Stupavě na Uherskohradišťsku a Karolince na Vsetínsku.

Témata:  lyžování lyžařské areály hory

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy