Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Slavná ocelárna Poldi se utopila v dluzích, čeká ji konkurz

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Radek Sycha, EuroZprávy.cz

Praha - Kladenská huť Poldi, která bývala pýchou českého průmyslu, půjde do konkurzu. Dlužníkovi se nepodařilo zajistit další financování a výroba podniku už měsíce stojí. Zhruba stovka zbývajících zaměstnanců nedostává výplaty.

Usnesení o přeměně reorganizace podniku v konkurz bude vyhlášeno v blízké době.

Dluhy společnosti dosahují několika stovek milionů korun. Podmínkou reorganizace povolené letos na jaře bylo mimo jiné splacení pohledávek, které vznikly v době, než se Poldi dostala do úpadku. Na posledním jednání soudu byla lhůta pro plnění reorganizace prodloužena do dneška. Insolvenční správce Adam Sigmund ale uvedl, že od minulého jednání se nic nezměnilo k lepšímu a reorganizační plán stále není naplňován. Zástupce dlužníka potvrdil, že financování se nepodařilo zajistit.

Podle soudkyně Krajského soudu v Praze Jitky Sobkové byla nynější situace předvídatelná, protože dlužník neplnil povinnosti vyplývající z reorganizačního plánu, a stanovil si dokonce opatrovníka. Podle státního zástupce se s plněním reorganizačního plánu vůbec nezačalo. Financování podniku se mělo řešit před povolením reorganizace, uvedl.

Slavná ocelárna patřila k největším firmám v zemi. V současnosti na její tradici navazuje společnost POLDI, s.r.o., která se již několik let potýká s vážnými problémy. Podle obchodního rejstříku patří společnost Poldi skupině Rucarto Limited zapsané na Kypru, jejím jednatelem je Ital Adriano Zambon.

Problémy Poldi Kladno ale začaly už po roce 1989, kdy se nedokázala vyrovnat s rozpadem socialistických trhů a omezením domácí průmyslové výroby. Privatizoval ji podnikatel Vladimír Stehlík, který s oborem neměl zkušenosti a chyběl mu i kapitál.

Témata:  soudy konkurz firmy

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy