Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sobotka se setkal s novým velvyslancem USA Stephenem Kingem

Bohuslav Sobotka
Bohuslav Sobotka
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) se dnes setkal s novým americkým velvyslancem v Česku Stephenem Kingem. Jednali o česko-americké obchodní i obranné spolupráci a o nadcházejících oslavách 100. výročí vzniku Československa.

King byl posledním zahraničním představitelem, kterého Sobotka v premiérské funkci přijal. Ve středu bude jmenována nová vláda Andreje Babiše (ANO).

King minulý týden předal prezidentovi Miloši Zemanovi pověřovací listiny a formálně se tak ujal velvyslaneckého úřadu. V prvním setkání s novináři v roli ambasadora poté řekl, že chce podporovat hlavně ekonomické vztahy obou zemí.

Úřad vlády přitom připomněl, že americké firmy investují v Česku do téměř 200 projektů a zaměstnávají více než 40.000 lidí.

Velvyslanec s premiérem diskutovali i o oslavách výročí vzniku Československa, na kterém měla významný podíl i administrativa tehdejšího prezidenta USA Woodrowa Wilsona. King už minulý týden před novináři uvedl, že věří, že se mu podaří v rámci oslav přivézt do Česka někoho z vysoce postavených členů americké vlády.

Témata:  Bohuslav Sobotka Velvyslanectví USA Stephen King 1

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy