Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nový ministr kultury Šmíd se činí, plánuje řadu změn

ministerstva
ministerstva
Foto: Jan Zýka, EuroZprávy.cz

Praha - Nový ministr kultury Ilja Šmíd chystá novelu zákona o památkové péči. Plánuje také investice do výstavby nových objektů pro kulturní instituce. Také oznámil, že dojde na personální změny.

Muzikolog a hudební manažer Šmíd vystřídal ve funkci Daniela Hermana (KDU-ČSL). "Chceme připravit systém programů, které by integrovaly stávající programy památkové péče, aby podpora památek byla naprosto systematická," řekl Šmíd.

Dále uvedl, že plánuje personální změny. "Ale budu je uskutečňovat po podrobném seznámení s prací každého člověka na ministerstvu. Každopádně budu rušit minimálně jeden post politického náměstka," doplnil.

Premiér Andrej Babiš si dnes pochvaloval spolupráci s Hermanem a zdůrazňoval význam kultury, ale jako "teoreticky špatnou zprávu pro ministerstvo" připomněl svou starší úvahu o zřízení vládní čtvrti, kam by se do novostavby přestěhovaly vládní úřady sídlící třeba dnes v historických objektech jako právě ministerstvo kultury.

"Jsem přesvědčen o tom, že (sídlo ministerstva kultury) Nostický palác by mohl být permanentně otevřen veřejnosti, stejně jako budova ministerstva pro místní rozvoj na Staromáku (Staroměstském náměstí)," řekl. O výstavbě čtvrti prý jedná s Prahou, uvedl, že by mohla být v Holešovicích nebo Bubnech a "už je to na papíře".

Jako o vydařených projektech resortu za Hermanova působení se zmínil o zahájené rekonstrukci památníku Tomáše Bati ve Zlíně, projektech Císařských lázní v Karlových Varech, nádraží v Praze Bubnech či bývalé věznice v Uherském Hradišti, z níž by mělo být muzeum. Za pozitivní považuje, že "řešili Invalidovnu".

"Priorita znamená jednu věc, a to, že kultura je základem společnosti. Hlavní úkoly přecházejí z předcházejícího období, je to památková péče, obnova památkových objektů, výstavba nových. Chceme investovat, je rozestavěno Janáčkovo kulturní centrum v Brně, obnovuje se budova Státní opery, je celá řada objektů, jejichž rekonstrukci chceme dokončit," řekl dnes Šmíd ČTK. "Chceme navýšit rozpočty programů v oblasti živého umění, stejně jako v památkách a bavíme se hodně o navýšení rozpočtu ministerstva kultury celého, které stále je bez církví na výši 0,7 procenta. Chtěli bychom se dostat až na to jedno procento," doplnil.

Témata:  Ministerstvo kultury České republiky vláda památky

Aktuálně se děje

7:30

Americký Senát schválil balíček pomoci pro Ukrajinu a Izrael ve výši 95 miliard dolarů

Americký Senát v úterý pozdě večer schválil balík pomoci pro Ukrajinu ve výši 61 miliard dolarů. Prezident Joe Biden přislíbil dnešní podpis balíčku, a že nové dodávky zbraní budou rychle doručeny do válečné zóny, protože Rusko dosahuje úspěchů na bojišti, uvedl server Euronews.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy