Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Student škrtil soka v lásce kabelem, odsedí si pět let

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixmac

Olomouc - Student práv Martin Smékal půjde na pět let do vězení za vydírání. Ze žárlivosti podle soudu škrtil 17letého mladíka kabelem od počítače. Dnešní verdikt Krajského soudu v Olomouci není pravomocný. Obě strany si ponechaly lhůtu pro případné odvolání.

Muže (24) stejný soud původně potrestal 10,5 roku za vydírání a pokus vraždy, případ však vrátil Ústavní soud.

Kabel, který Smékal použil při škrcení, soud vyhodnotil jako zbraň. "Z rozhodnutí Ústavního soudu je jasně prezentováno, že útok, který obžalovaný vedl, byl zavrženíhodný a byl nebezpečný, to bez jakékoliv debaty. Šlo o útok, který by objektivně mohl způsobil smrt poškozeného. Ani následek není zanedbatelný, ovlivnilo to život oběti," uvedl olomoucký soudce Vladimír Hendrych.

Smékal na svého soka zaútočil předloni v červnu v olomoucké části Droždín. Nejprve mu vyhrožoval, aby dívku nechal, což mladík odmítl. Smékal jej povalil na záda, klekl na něj a kabel mu obtočil kolem krku. Škrtil jej tak dlouho, dokud mladík neupadl do bezvědomí. "Držel jsem ho deset patnáct sekund, když začal modrat, uvědomil jsem si, co dělám, a pustil jsem to," řekl policistům Smékal. Po útoku prý zpanikařil a odešel, co se stalo, si údajně uvědomil až doma.

Krajský soud se musel řídit právním názorem Ústavního soudu, podle kterého nešlo o pokus vraždy. Podle ústavních soudců Smékal těžko mohl vědět, že krátkým škrcením nižší až střední intenzitou může způsobit smrt skrze takzvanou reflektorickou zástavu srdce. Pro laika jde o neznámý pojem, uvedl Ústavní soud.

Smékalova obhájkyně žádala nízký trest, poukázala na to, že mladík strávil ve vězení již 2,5 roku. Smékal ve své závěrečné řeči svého činu ani jednou nelitoval, naopak po celou dobu napadal mladíkovu výpověď. Tvrdil, že do bezvědomí neupadl, zpochybnil i věrohodnost lékařské zprávy, podle které oběť utrpěla posttraumatickou poruchu. Podle soudce Hendrycha je to ale právě obžalovaný, který manipuluje se svou výpovědí. "Nemáme absolutně pochybnost o tom, jak ten děj proběhl," dodal soudce.

Témata:  soudy Olomouc věznice

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy