reklama

Letošní sezona bude ve znamení oslav 650 let založení jezera králem Karlem IV., region si však připomíná také 180 let prvního vydání lyrickoepické skladby Karla Hynka Máchy - Máj.

Turistika je pro pětitisícové město Doksy zdrojem příjmů. "Díky tomu, že je tu turistika, je tu samozřejmě víc služeb, víc pracovních příležitostí, je to lukrativnější místo k životu. Prioritou pro nás rozhodně není, že vybereme poplatek za obsazené lůžko, ten ani nepokryje zvýšené náklady na úklid a odvoz odpadů či dohled a služby v turistické sezoně, ty jsou několikanásobně vyšší," řekla starostka Eva Burešová (Starostové pro Liberecký kraj).

Rybáři i turisté mohou letos lovit na šesti místech ze břehu. Jeden úsek je v Doksech, dva ve Starých Splavech a další tři jsou u hotelu Port a v kempech Borný a Klůček. Rybářské povolenky jsou v prodeji od poloviny března. Denní povolenka stojí 200 korun, nejdražší sezonní je za 2000 Kč.

Z Liberce k Máchovu jezeru bude v létě jezdit přímý vlak, který zatím chybí. Poprvé vlak z Liberce do Starých Splavů a Doks vyjede v sobotu 25. června a jezdit bude po celé prázdniny, vždy o víkendech a svátcích až do 28. srpna.