Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Okamura chce zrušit financování Senátu

Tomio Okamura
Tomio Okamura
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Předseda SPD Tomio Okamura stejně jako dříve prezident Miloš Zeman dnes vyzval Sněmovnu k "vyhladovění" Senátu.

Postupně by chtěl v rámci projednávání státního rozpočtu zrušit přísun peněz na výdaje horní komory. Návrh zůstal nevyslyšen, zástupci KDU-ČSL a ODS jej veřejně odsoudili.

Okamura, jehož hnutí osamoceně usiluje o zrušení horní komory, návrh přednesl v rámci prezentace svých představ o rozpočtových úsporách. "V případě Senátu by se mi líbilo ho takzvaně vyhladovět, to znamená postupně snižovat rozpočet, o kterém hlasuje pouze Sněmovna, k nule. Senátoři by byli nuceni dělat svou činnost zdarma, nebo ji ukončit," uvedl Okamura, který jako člen Senátu ve vrcholné politice začínal.

Stejné vyhladovění Senátu před lety navrhoval už Zeman. "Senátor by byla čestná funkce, protože by nepobíral plat, Senát by nebyla nejdražší cestovní kancelář v České republice a ukázalo by se, že Senát nikdo nepotřebuje," uvedl například v listopadu 2014 v Krnově. Představitelé vlády i Parlamentu jeho výroky odmítli.

Lidovec Marek Výborný to dnes označil za "bezprecedentní útok" na horní komoru i ústavní pořádek. "V dnešní politické realitě se ukazuje, jak bude Senát jako pojistka demokracie důležitý," prohlásil. Okamura se podle Výborného svým výrokem vrací do hluboké historie a měl by se stydět, podle Ivana Adamce (ODS) by se měl vyjadřovat slušně.

Témata:  Tomio Okamura Senát Parlamentu České republiky

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy