Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Soudcovská unie se bouří. Nesouhlasí s tím, aby vláda znovu měnila kárná řízení

Ministerstvo spravedlnosti ČR
Ministerstvo spravedlnosti ČR
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Soudcovská unie nesouhlasí se záměrem vlády Andreje Babiše (ANO) upravit kárné řízení se soudci a státními zástupci. Ministerstvo spravedlnosti již před devíti lety zavedlo do kárného řízení zásadní změny.

V dokumentu, který ministři schválili v pondělí, věnuje vláda oblasti práva a spravedlnosti jednu stranu z dvaatřiceti.

"Současná právní úprava podle našeho názoru umožňuje efektivní vedení kárného řízení a je účinným kontrolním i represivním nástrojem. V právní úpravě lze nalézt dílčí nedostatky, které je však možno řešit bez problémů změnou stávajícího zákona," sdělila prezidentka unie Daniela Zemanová, která působí u Nejvyššího správního soudu, pod nějž problematika kárných řízení spadá.

Šéfka profesní organizace připomněla, že už před deíti lety došlo na velké změny - například to, že řízení je pouze jednostupňové a že polovinu členů kárných senátů tvoří jiní právníci než soudci.

"Předpokládáme tedy, že ministerstvo buď otevřeně pojmenuje, v čem spočívají tak závažné nedostatky právní úpravy, kterou před relativně krátkou dobou samo vytvořilo, nebo nebude narušovat stabilitu systému kárného řízení," podotkla Zemanová.

Vláda chce také předložit nový zákon o soudech a soudcích, který "zavede transparentní pravidla pro přípravu, výběr, hodnocení, vzdělávání a kariérní postup soudců". Norma má zřejmě navázat na vyhlášku a instrukci ministra Roberta Pelikána (ANO), kterými se předsedové krajských soudů budou muset řídit od příštího roku.

Vláda slibuje také předložení léta diskutovaných nových zákonů o státním zastupitelství a o soudních znalcích, které v minulém volebním období narazily na odpor ve Sněmovně. "Znalci a lepší pravidla pro výběr soudců jsou evergreen, ale dokud nebude alespoň návrh zákona, asi není co komentovat," uvedl k tomu mluvčí Unie státních zástupců Ondřej Šťastný.

Témata:  Ministerstvo spravedlnosti ČR Robert Pelikán vláda

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy