Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Výtvarník Adolf Born (†85) zemřel. Proslavily ho ilustrace Macha a Šebestové

Adolf Born, autor: Packa (CC BY-SA 3.0)
Adolf Born, autor: Packa (CC BY-SA 3.0)
Foto: Wikimedia Commons

Praha - Dnes přišla velmi smutná zpráva. Ve věku 85 let zemřel výtvarník Adolf Born, kterého mimo jiné proslavily ilustrace Macha a Šebestové.

V Praze dnes ráno zemřel známý výtvarník Adolf Born. ČTK to řekla umělcova dcera Erika Bornová. Kreslíř oblíbený díky svým typickým postavičkám plných humoru a groteskního pohledu na svět zesnul ve svém domě mezi nejbližšími členy rodiny.

Proslul spoluprací s televizním a filmovým scenáristou Milošem Macourkem, se kterým vytvořili Macha a Šebestovou, opici Žofku nebo Robinsona. Společně za třicet let udělali na šedesát snímků.

Born ilustracemi doprovodil přes 250 knih. Jako ilustrátor - především knížek pro děti - si ostatně Born plnil sny po celý život: jeho kresby doprovázejí Dickense, Poea, Marka Pola, La Fontaina, Dumase, Robinsona Crusoa, Boženu Němcovou a spousty dalších pohádek.

Zdroj: YouTube

Za svou tvorbu získal mnoho cen doma i v zahraničí. V 60. a 70. let byl známý zejména jako karikaturista, teprve později se soustředil na ilustraci. Od roku 1960 byla jeho díla vystavena po celém světě a získal za ně mnoho cen, například roku 1974 byl na světové výstavě v Montrealu jmenován karikaturistou roku. Později dostal francouzský Řád mění a literatury. V roce 2013 získal na festivalu Anifilm cenu za celoživotní přínos animovanému filmu.

K ilustracím, které Borna proslavily, ho před desítkami let přivedl právě zmíněný námořník Robinson Crusoe. "Když jsem dostal tuhle knížku ve svých 12 letech, tak jsem věděl, že bych k nim chtěl dělat obrázky. A to se mi splnilo, ilustroval jsem je a ještě jsem pak dělal se Stanislavem Látalem celovečerní loutkový film. Byl to splněný klukovský sen, je to bezvadný, že se to někdy podaří," řekl Born ČTK před rokem, když slavil 85. narozeniny.

Témata:  úmrtí kultura Adolf Born

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 11:46

Ruské regiony ruší kvůli Ukrajině vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy