Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zemřel Mikolášek obviněný v akci Kulak, nejstarší obžalovaný Čech

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Praha - Soudce zastavil stíhání Jaroslava Mikoláška, který podle obžaloby v roce 1953 hlasoval pro nucené vysídlení rodin dvou zemědělců při akci Kulak. Soudce tak učinil na základě úmrtního listu 95letého muže, dokument obdržel minulý měsíc od obhájkyně.

Napsal to dnes server iDNES.cz. Obvodní soud pro Prahu 2 se případem začal zabývat letos v dubnu, obžalovaný tehdy k soudu nepřišel a v písemném prohlášení tvrdil, že pouze plnil pokyny.

Mikolášek byl stíhaný za pomoc ke spáchání zločinu zneužití pravomoci úřední osoby, za což v případě prokázání viny hrozí tři až deset let vězení. Na policii ke kauze odmítl vypovídat.

Mikolášek měl funkci zemědělského tajemníka Okresního výboru Komunistické strany Československa Praha-východ a byl členem komise pro úpravu poměrů kulaků u okresního národního výboru, která 22. června 1953 rozhodla o vystěhování dvou selských rodin. Jedna rodina se z Cholupic musela odstěhovat do Hluboké nad Vltavou, druhá z Šeberova do okresu Vodňany. Před soudem stanul sám, protože ostatní členové komise zemřeli. Naživu nejsou ani členové vysídlených rodin.

Podle ředitelky Úřadu dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu (ÚDV) Evy Michálkové byl Mikolášek nejstarším souzeným člověkem v zemi. "Nemáme informaci, že by byla v České republice trestně stíhána osoba vyššího věku než tento obžalovaný," sdělila serveru iDNES.cz.

Témata:  soudy Jaroslav Mikolášek

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 19:30

Situace na frontě se stále zhoršuje, přiznala ukrajinská armáda

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy