reklama

Mírnější verzi zákona o národních parcích ale neprosadil. Část senátorů poté napadla normu u Ústavního soudu, na nějž se členové horní komory letos začali obracet mnohem častěji než v minulých letech. Navrhli mimo jiné zrušení registru smluv nebo části protikuřáckého zákona.

Senátoři pomohli naplnit Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí. Žádného z kandidátů prezidenta Miloše Zemana ale nevybrali do Rady Ústavu pro studium totalitních režimů, v níž koncem roku vyměnili zhruba polovinu jejích členů. Podobně jako v minulých letech se horní komora distancovala od Zemanových kontroverzních výroků, které se týkaly například uznání ruské anexe Krymu.

Mezi letošní úspěšné počiny horní komory patřilo naplnění Ústavy ČR prosazením zákona o vztazích obou komor parlamentu. Přijetí této normy trvalo čtvrt století.

Stejně jako loni Senát končí letošní rok v neúplném složení. Před rokem čekal na znovuzvolení nestraničky Aleny Dernerové mosteckou senátorkou, letos na zástupce Trutnovska. Způsobil to bývalý senátor a podnikatel Jiří Hlavatý (za ANO), když se stal nakrátko poslancem.