Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ODS si zvolila na kongresu v Ostravě výkonnou radu

Kongres ODS
Kongres ODS
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Ostrava - Občanští demokraté si dnes na kongresu strany v Ostravě zvolili výkonnou radu. Jsou v ní například někdejší ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba, bývalý ministr obrany Alexandr Vondra nebo někdejší policejní prezident Martin Červíček či bývalý primátor Jihlavy Jaroslav Vymazal.

Výkonná rada například koordinuje celostátní činnost strany, organizaci politických kampaní či výměnu informací mezi centrální úrovní a regiony.

Schvaluje ale také pravidla pro výběr kandidátů a pro sestavení kandidátních listin nebo schvaluje a ruší licence místních sdružení či vznik nebo zánik oblastních a regionálních sdružení. Výkonnou radu tvoří členové předsednictva, jeden zástupce za region zvolený kongresem a s hlasem poradním hlavní manažer, členové vlády, předseda kontrolní a revizní komise a předseda rozhodčí komise. Funkční období výkonné rady je dvouleté.

Už v sobotu si ODS zvolila nové vedení, které se však příliš nezměnilo. Třiapadesátiletý Petr Fiala podle očekávání obhájil pozici předsedy ODS, stejně jako první místopředsedkyně Alexandra Udženija. Oba na kongres občanských demokratů mířili se silnou podporou z regionů. Nováčkem v nejužším vedení ODS se stal poslanec Martin Baxa. Další místopředsedové svou funkci obhájili, na své pozici zůstávají Evžen Tošenovský, Martin Kupka a Miloš Vystrčil.

Od delegátů na kongresu často zní kritika předsedy hnutí ANO Andreje Babiše, ale především v sobotu, kdy končilo první kolo prezidentských voleb, se hovořilo i o prezidentu Miloši Zemanovi. Jeho další mandát není podle předsedy ODS v nejlepším zájmu České republiky.

Témata:  ODS

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy