Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Soud bude řešit případ aktivistky, která napadla Zemana

Prezidenta Miloše Zemana napadla u voleb polonahá aktivistka
Prezidenta Miloše Zemana napadla u voleb polonahá aktivistka
Foto: Jan Nebřenský / INCORP images

Praha - Obvodní soud pro Prahu 5 dnes odpoledne projedná případ ukrajinské aktivistky, která v pátek polonahá ve volební místnosti vyběhla před prezidenta Miloše Zemana.

ČTK to řekla její obhájkyně Lucie Hrdá. Žena je v cele předběžného zadržení a je podezřelá z trestného činu výtržnictví, hrozí jí až dva roky vězení.

Podle ruských a ukrajinských médií se na Zemana pokusila zaútočit sedmadvacetiletá Ukrajinka Anželina Diašová, aktivistka hnutí Femen. Obhájkyně Hrdá ČTK v sobotu řekla, že její klientka nechtěla na prezidenta útočit. Protest podle ní mínila jako pokojný, nechtěla se s nikým dostat do fyzického kontaktu, nebyla ozbrojená, dodala.

Podle názoru její klientky by čeští občané mohli opakovaným zvolením Zemana ohrozit suverenitu českého státu, protože současný prezident je ve vleku ruského prezidenta Vladimira Putina. Pokud se situace nezmění, může ČR následovat osud Ukrajiny, popsala názory aktivistky Hrdá. Žena se v pátek k Zemanovi vrhla s výkřiky Zeman, Putin's slut" (Zeman, Putinova děvka), stejné heslo měla napsané na těle.

Do Česka prý přijela jen na svou páteční akci při prezidentských volbách. Do volební místnosti se dostala na novinářský průkaz.

Témata:  soudy napadení Miloše Zemana polonahou aktivistkou

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy