Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Soud zprostil bývalou předsedkyni ERÚ Vitáskovou obžaloby v kauze solárních elektráren

soudy
soudy
Foto: Pixabay

Olomouc - Vrchní soud v Olomouci dnes zprostil obžaloby bývalou předsedkyni Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alenu Vitáskovou v kauze neoprávněně udělených licencí solárním elektrárnám na Chomutovsku. Odvolací soud také snížil tresty majitelům obou elektráren Saša-sun a Zdeněk-sun.

Soud snížil tresty bratrům Zdeňkovi a Alexandrovi Zemkovi ze 7,5 let na šest let a devět měsíců. O 1,5 roku na sedm let soud snížil trest bývalé vedoucí odboru licencí ERÚ Michaele Schneidrové.

V kauze čelilo obžalobě u odvolacího soudu osm obžalovaných. Soud snížil trest také reviznímu technikovi Vladimíru Čimperovi, a to z 5,5 roku na čtyři. Dalšímu technikovi Karlu Šupinovi, který se podle soudu na nepravdivých revizních zprávách rovněž podílel, ponechal trest 5,5 roku, ale snížil mu o polovinu peněžitý trest na 250.000 korun. Naopak dalším jejich dvěma kolegům, obžalovaným Janu Hudečkovi a Jaroslavu Krymovi soud tresty zvýšil o rok z šesti na sedm let.

Bývalé vedoucí licencí Michaele Schneidrové soud kromě snížení trestu nově uložil peněžitý trest 250.000 korun. Vyhověl tak návrhu žalobce. Naopak bratrům Zemkovým potvrdil peněžitý trest sedm milionů korun, žalobce přitom žádal finanční satisfakci třikrát vyšší. Peněžité tresty ve výši 100.000 korun a půl milionu korun potvrdil odvolací soud obžalovaným Čimperovi, Hudečkovi a Krymovi.

Schneidrová, která byla obžalována za zneužití pravomocí veřejného činitele kvůli zastavení obnovy správního řízení, v němž mohli majitelé elektráren Saša-sun a Zdeněk-sun o licenci přijít, u soudu vzala veškerou vinu na sebe, Tvrdila, že ji její nadřízená Vitásková žádný souhlas či doporučení k vydání jejího stanoviska nedala.

Podle obžaloby majitelé elektráren Saša-sun a Zdeněk-sun získali licenci neoprávněně a dostali tím právo na velmi výhodnou výkupní cenu za solární elektřinu dodanou do veřejné sítě, která platila pro elektrárny s licencí do konce roku 2010. Licence nakonec oběma elektrárnám odebral jiný soud předloni v květnu s odůvodněním, že je elektrárny získaly podvodem na základě falešných revizních zpráv.

Témata:  Alena Vitásková soudy Energetický regulační úřad

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy