Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Soud osvobodil pět obžalovaných v případě vloupání do luxusní vily exnáměstka Blažka

soudy
soudy
Foto: Pixabay

Praha - Vrchní soud v Praze dnes pravomocně zprostil obžaloby pět mužů, kteří údajně plánovali loupež ve vile bývalého náměstka pražského primátora Rudolfa Blažka. Za hlavního organizátora případu obžaloba označila cizince Floria Selmanaje, který rozdělil role členům gangu, prověřoval politikovu vilu, opatřil plán obydlí a fotografie rodiny.

Muži dle obžaloby chtěli bývalého politika střelnou zbraní donutit, aby jim otevřel domácí trezor. Předpokládali, že tam bude nejméně osm milionů eur (přes 220 milionů korun), což Blažek v minulosti odmítl.

Obžaloba pět mužů popisovala jako organizovanou skupinu, která se na loupež chystala nejméně od května 2014. Na loupež měli připravené kukly a střelné zbraně. Pokud by v domě politika byli další rodinní příslušníci, byli muži podle spisu odhodlání jim ublížit v případě, že by přepadený na výhrůžky nereagoval. Gang naplánoval přepadení podle spisu na 27. listopadu 2014. Muži měli před loupeží sraz na domluveném místě, kam jeli dvěma auty. Loupež však nestihli. Policisté je zadrželi, když směřovali na místo činu.

Odvolací soud se dnes přiklonil názoru pražského městského soudu, podle něhož se neprokázalo, že by spáchali skutek, pro který byli stíháni. Obžalovaní podle rozsudku nepodnikali žádné kroky vedoucí k loupeži do doby, než poznali utajeného svědka, který byl hlavním hybatelem kauzy.

Předseda trestního senátu Viktor Mach jeho roli v případu označil za spornou. "Je prapodivné, že v přípravném řízení vypovídal a u hlavního líčení výpověď odmítl. Je podivné, že to je svědek, i když byl účastníkem trestné činnosti a neměl status policejního agenta nebo spolupracujícího obviněného," podotkl Mach. Obžalovaní i jejich advokáti zpochybňovali právě roli korunního svědka, který plány nahlásil policii. Nelíbilo se jim také zapojení policejních agentů, které tento svědek do případu zatáhl. Věc tak považovali za policejní provokaci.

"Soud rozhodl správně, jsem nevinný," řekl novinářům Selmanaj, který se u soudu hájil tím, že by se příprava loupeže bez nasazených policejních agentů nikdy nestala.

Po skončení soudu se Selmanaj objímal s dalšími třemi osvobozenými cizinci, kteří podle spisu získali tip na loupež, podíleli se na získávání informací a věcí pro přepadení. Při loupeži měli mít role řidiče, další měl zlikvidovat auto, které chtěli použít k úniku.

Posledním obžalovaným byl policista a fotbalový rozhodčí Zdeněk Vaňkát. Podle obžaloby byl napojen na policejní vysílačky a gang by upozornil v případě problémů. Před soudy se ale jeho napojení na zbytek skupiny neprokázalo.

Témata:  loupež Rudolf Blažek soudy

Aktuálně se děje

2. května 2024 21:51

NATO je znepokojeno. Rusko provádí hybridní operace v členských zemích bloku

NATO je znepokojeno nedávnými škodlivými aktivitami, které Rusko v rámci hybridní války provádí na území členských států aliance, stojí ve čtvrtečním prohlášení. Konkrétně jmenována byla i Česká republika.  

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy